Redosled ventila i viljuska za sabijanje podizaca ventila
+6
VPetar
Aki
d.stole
Sima21
ZAC
Miki81Kg
10 posters
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Redosled ventila i viljuska za sabijanje podizaca ventila
Jeli Miki,da nisi ti slucajno shnajder po struci?
Kazem ja da co'ek znade nesto ipak o obradi metala itd.
U svakom slucaju ce biti zanimljivo stivo ako budes osmislio tutorijal , sta kako...
Kazem ja da co'ek znade nesto ipak o obradi metala itd.
U svakom slucaju ce biti zanimljivo stivo ako budes osmislio tutorijal , sta kako...
- Broj poruka : 7089
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018
Miki81Kg- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 19
Datum upisa : 04.02.2019
Salim se naravno... ne masem diplomama.... ovde smo svi ljubitelji Zastava automobila ili ih vozimo silom prilika 😀
Miki81Kg- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 19
Datum upisa : 04.02.2019
stojadin- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 339
Datum upisa : 17.12.2018
To je ugao bregaste na osnovu ugla radilice za 1.3 i 1.5?
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Pa za sve skorom, jer ugao i za nabrijane bregaste ne varira toliko (od normalnih 110 stepeni po sjećanju) između usisnih i izduvnih brijegova da se nemože pogledom na bregastu utvrditi da li je na željenom mjestu.
Korisno kad se mijenjaju i mješaju remenice i motori od 1.1/1,3/1.5 jer su se oznake na remenicama bregaste i tačke sa kojima se poravnavaju mijenjale godinama i modelima auta.
Korisno kad se mijenjaju i mješaju remenice i motori od 1.1/1,3/1.5 jer su se oznake na remenicama bregaste i tačke sa kojima se poravnavaju mijenjale godinama i modelima auta.
Ja kad sam zupcio tako bez repera,gledao sam da prvi cilindar bude sto blize moze klackanju dok su prvi i cetvrti u gornjoj mrtvoj tacki,bez ikalve aparature nazalost posto je nemamo..auto ide i radi dobro,cal stavise motor je izbacio oko 90ks na tocku, 1.6..dal je mogao vise,ne znam,ali pokazalo se prilicno pouzdano
Ali dio problema je što su 1. i 4. cilindri dvaput u GMT (TDC) a takođe I oznake na remenici radilice i zamajcu se dvaput poklapaju za 2x360 step.
Evo praktičan primjer zarad koga sam i tražio gornji excel doc.
Moj X1/9 je palio bez problema dok ja malo nisam sve čistio oko motora. Skinuo sam samo svjećice i ruku razvodnika p. Sad neće da upali, jednom samo da je malo štucno ali praktično ništa. Iskru ima i goriva (smrdi izduv
i cilindar kad se makne svjećica).
Kad su cil 1 i 4 u GMT (pretpostavka-nisam gur'o šrafnciger) oznake na remenci radilice i bregaste se poklapaju (začudo plastična rem. bregaste - u to vrijeme stand. na X19 - oznake obje strane se poklapaju).
nažalost remenica radlice se ne vidi na slici a oznaka na zamajcu je fizički nedostupna za pogled u X.
Ruka razvodnika je taman da kresne 1 cilindar
Nažalost nemože se vidjeti sa slike ali drugi brijeg (znači 1 cilindar usisni) je u 125 stepeni tj još malo da pa će doći do vrha.... (primjetićete otvor za ulje je na X19 na 1. cilindru a ne na 3. kao na 128/DMB)
Primjećujete problem...?
Svećica kreše 1. cilndar a on ide umjesto u sagorijevanje u potpuno otvaranje usisnog ventila...???
Da bi 1. cilndar palio, usisni ventil bi trebao davno biti zatvoren, tj u 305 step. (TDC power slika gore) ili +180 više.
Pošto nisam ništa drugo dirao mogu samo da pretpostavim da je neko napravio prije da auto pali drugim rasporedom paljenja (iako je razvodnik obilježen a ruka nemože da se okrene za 180 step.)
Nastavak u slijedećoj epizodi...
Evo praktičan primjer zarad koga sam i tražio gornji excel doc.
Moj X1/9 je palio bez problema dok ja malo nisam sve čistio oko motora. Skinuo sam samo svjećice i ruku razvodnika p. Sad neće da upali, jednom samo da je malo štucno ali praktično ništa. Iskru ima i goriva (smrdi izduv
i cilindar kad se makne svjećica).
Kad su cil 1 i 4 u GMT (pretpostavka-nisam gur'o šrafnciger) oznake na remenci radilice i bregaste se poklapaju (začudo plastična rem. bregaste - u to vrijeme stand. na X19 - oznake obje strane se poklapaju).
nažalost remenica radlice se ne vidi na slici a oznaka na zamajcu je fizički nedostupna za pogled u X.
Ruka razvodnika je taman da kresne 1 cilindar
Nažalost nemože se vidjeti sa slike ali drugi brijeg (znači 1 cilindar usisni) je u 125 stepeni tj još malo da pa će doći do vrha.... (primjetićete otvor za ulje je na X19 na 1. cilindru a ne na 3. kao na 128/DMB)
Primjećujete problem...?
Svećica kreše 1. cilndar a on ide umjesto u sagorijevanje u potpuno otvaranje usisnog ventila...???
Da bi 1. cilndar palio, usisni ventil bi trebao davno biti zatvoren, tj u 305 step. (TDC power slika gore) ili +180 više.
Pošto nisam ništa drugo dirao mogu samo da pretpostavim da je neko napravio prije da auto pali drugim rasporedom paljenja (iako je razvodnik obilježen a ruka nemože da se okrene za 180 step.)
Nastavak u slijedećoj epizodi...
Kad je bregasta u fazi i radilica u fazi paljenje se steluje na 4ti klip,barem je tako kod zastava a i verujem i kod fiata
Jel to provereno jer sam ja imao priliku da vidim kad je neko dovoljno uporan bio da okrene ruku za 180 stepeni Sto kaze Cedo, skinuti kuciste razvodnika i okrenuti osovinu za 180 stepeni da pali cetvrti klip. Ako ima rupu na zvonu menjaca, onda telefon u ruke i slikaj jel u fazi zamajac Mozes kupiti i one male kamere za 20e pa nastekas na telefon i eto resenja za pracenje uzivo.
Prvi cil. potapa usis, cetvrti cil. na paljenju, uvek i zauvek. Zavisno od bregaste tj. modela varira potapanje usisnog ventila na prvom cil (oko 1.4mm na stock bregastoj koliko se secam). Komparater za GMT i komparater za potapanje ventila, reperi i odlivci na kucistu menjaca ili limcici su samo za prvu pomoc.
Ima tih kamerica i za ispod 10e, cisto da se umesam sta znam
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7302
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Verujem da covek zna sta radi,nego pokusava da mi objasni ono gore 😁
Posto je raspored paljenja cilindara 1-3-4-2 koliko znam onda je tacno tako kako je Mister Aki napisao,samo nisam siguran da li ista zna oko DMB/Fiat motora...
Covek legenda...
Dakle raspored taktova bi bio,ako je redosled paljenja
1-3-4-2...
1.cyl- otvara usisni ventil, klip putuje dole,iz GMT
2.cyl- komprimuje smesu, klip putuje gore
3.cyl- otvara izduvni ventil,klip putuje gore
4.cyl- pali svecicu/smesu, klip putuje dole,iz GMT
Tako da ako je neko dzarao nesto ,verovatno je potrebno ponovo uzubiti motor...
Ako sam dobro iz svega razumeo...
Pa de si Aki,nesto te slabo imalo u poslednjih godinu dana...
"Fleet in being"?
Covek legenda...
Dakle raspored taktova bi bio,ako je redosled paljenja
1-3-4-2...
1.cyl- otvara usisni ventil, klip putuje dole,iz GMT
2.cyl- komprimuje smesu, klip putuje gore
3.cyl- otvara izduvni ventil,klip putuje gore
4.cyl- pali svecicu/smesu, klip putuje dole,iz GMT
Tako da ako je neko dzarao nesto ,verovatno je potrebno ponovo uzubiti motor...
Ako sam dobro iz svega razumeo...
"Fleet in being"?
Poslednji izmenio Sultan dana Pet 29 Mar 2019, 17:08, izmenjeno ukupno 1 puta
Sultan ::
"Fleet in being"?
Covek se registrovao na forum pre nekoliko dana
Valjda smem malo da se nasalim?
Pa kad nas je pozdravio sa "Mohikanci"...mi ko oni borci u Alamo tvrdjavi,drzimo poslednje uporiste...
Ali ostajem pri komentu " Fleet in being"...
Pa kad nas je pozdravio sa "Mohikanci"...mi ko oni borci u Alamo tvrdjavi,drzimo poslednje uporiste...
Ali ostajem pri komentu " Fleet in being"...
Smes, samo je delovalo kao da si pomesao Akije
Pa ima Aki Kralj,Aki Car,Aki buraz....bar u mom mobu...
Nisam pobrkao,videh ja sta se sitnim slovima krije ispod Avatar slikice...
Ma znamo Akija svi...
Nego sad razmisljam o tom zupcenju,posto nisam samostalno tako nesto nikada radio,da li je moj rezon iole ok?
Samo jedan zub ako se promasi,nije dobro....
A ne znam kako je bilo na onom X1/9 Fiatu montirano...
Ako je prvi cyl u polozaju za paljenje (po svecici/razvodniku)a bregasta otvara usisni ventil sve je pomereno/razdeseno , u tom slucaju, na relaciji radilica/bregasta, za tri cela takta,ili za ¾ kruga, ako sam dobro skontao ,tj za 270° ? Ili tako nesto?
Ako posmatramo normalan polozaj,bar kakav smo navikli,razvodnika paljenja.
Tako da bi u tom slucaju,razvodnik trebalo kako postaviti?
Da mu izvodi na kapi budu usmereni u pravcu poduzne ose motora suprotno od zamajca? Da li to ima logike? Ili nesto zbog kablova,npr,kabl izmedju bobine i razvodnika je kraci od originala,pa prerasporedom paljenja bi se sta tacno dobilo? Polozaj razvodnika i kako je uzupcen zbog radi kracega kabla? Ili pristupa cepu za ulje?
Pitaj boga sta ja ispisah...i da li ista tu logike ima...
Nisam pobrkao,videh ja sta se sitnim slovima krije ispod Avatar slikice...
Ma znamo Akija svi...
Nego sad razmisljam o tom zupcenju,posto nisam samostalno tako nesto nikada radio,da li je moj rezon iole ok?
Samo jedan zub ako se promasi,nije dobro....
A ne znam kako je bilo na onom X1/9 Fiatu montirano...
Ako je prvi cyl u polozaju za paljenje (po svecici/razvodniku)a bregasta otvara usisni ventil sve je pomereno/razdeseno , u tom slucaju, na relaciji radilica/bregasta, za tri cela takta,ili za ¾ kruga, ako sam dobro skontao ,tj za 270° ? Ili tako nesto?
Ako posmatramo normalan polozaj,bar kakav smo navikli,razvodnika paljenja.
Tako da bi u tom slucaju,razvodnik trebalo kako postaviti?
Da mu izvodi na kapi budu usmereni u pravcu poduzne ose motora suprotno od zamajca? Da li to ima logike? Ili nesto zbog kablova,npr,kabl izmedju bobine i razvodnika je kraci od originala,pa prerasporedom paljenja bi se sta tacno dobilo? Polozaj razvodnika i kako je uzupcen zbog radi kracega kabla? Ili pristupa cepu za ulje?
Pitaj boga sta ja ispisah...i da li ista tu logike ima...
Manes se logike i uzmes malo da citas sta ljudi pisu i naucis.. aki je lepo napisao kako se steluje,paljenje je tad na 4 tom klipu..ako je paljenje na prvom klipu razvodnik je 180 stepeni van faze,270 stepeni je 2 ili 3 klip
Ajoj, al ste se raspisali ali i razmišljali, to je pohvalno ..I pogodili
Da nebi razvodnu ruku okretao 180 stepeni (u X je još gore doći do njega)za probu sam pomješao kablove 4. (koji treba da pali) stavio na 1, 2 na 3...tj. umjesto 1342 imam 4213...neko je to tako napravio a ja vidjeći brojeve na raz. kapi nisam ni gledao kako je bilo spojeno.
Kresno nakon dužeeg sisanja goriva...
Opet, ako se igrate sa fiatovim remencama bregaste iz raznih doba teško da će te bez gledanja bregaste znati gdje je šta... neki tvrde da se i zamajac može okrenuti za 180 step.? Nisam 100% siguran ali kad sam ja 1.1 zamajac stavljao na 1.5 čini me se nije moglo..
Postaviću povezu za slike X u posebnu priču
Da nebi razvodnu ruku okretao 180 stepeni (u X je još gore doći do njega)za probu sam pomješao kablove 4. (koji treba da pali) stavio na 1, 2 na 3...tj. umjesto 1342 imam 4213...neko je to tako napravio a ja vidjeći brojeve na raz. kapi nisam ni gledao kako je bilo spojeno.
Kresno nakon dužeeg sisanja goriva...
Opet, ako se igrate sa fiatovim remencama bregaste iz raznih doba teško da će te bez gledanja bregaste znati gdje je šta... neki tvrde da se i zamajac može okrenuti za 180 step.? Nisam 100% siguran ali kad sam ja 1.1 zamajac stavljao na 1.5 čini me se nije moglo..
Postaviću povezu za slike X u posebnu priču
Ja mislim da moze da se okrene za 180 stepeni,da je meni pre na 45ici bio okrenut
Moze zamajac da se okrene za 180 stepeni i samo za toliko posto su neki tvrdili da moze da se smakne za jednu rupu...
Strana 2 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Stelovanje ventila Yugo 55
» Cena podizaca
» Yugo 45-pomoc oko ventila
» Ugradnja univerzalnih elektricnih podizaca stakala na NT vrata (Yugo)
» zveckanje ventila u voznji
» Cena podizaca
» Yugo 45-pomoc oko ventila
» Ugradnja univerzalnih elektricnih podizaca stakala na NT vrata (Yugo)
» zveckanje ventila u voznji
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
|
|