Antifriz
+2
YUgisa
junior45
6 posters
Strana 1 od 1
Antifriz
Pozdrav svima posto sam novi u automobilizmu posto uskoro idu hladiniji dani kupio sam antifriz onaj rozi zimski sto je vec spreman za upotrebu a tamo gde se sipe vec ima nesto malo vode dal preko vode moze da se sipa antifriz da li ce nesto skoditi automobiliu ili na drugaciji nacin dal se moze to ispustiti sva ta voda i sipati samo sam antifriz?
Bane99- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 22
Godina : 25
Datum upisa : 17.08.2017
Re: Antifriz
Treba da ispustis svu staru vodu, imas cep na zadnjem delu bloka i mozes da skines donje crevo od hladnjaka i onda eventualno jos malo isperes sistem pa vratis sve nazad i onda sipas nov antifriz, a cist antifriz ne mozes da sipas, ali imas varijantu da je razblazen vec (to se onda uliva tako gotovo) ili cesce se prodaju kao koncentrat i to mesas 50:50 sa vodom, najbolje destilovanom. E sad zavisi sta si ti kupio.
Kupio sam vec razblazen 40-ku od 1l
Bane99- OHV 663ccm 21ks
Nemoj da kupijes bilo sta,postoje i losi pa ti sjebe blok zimi,zaledi
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Koji antifriz si kupio? Roze bi trebalo da je G12 ??? Koji je tvoj...
Moras isprati sistem ceo obavezno, bas zato sto ne znas koji je antifriz i koliko star bio u motoru....
Savet...Kao sto rece Ceda i YUgi...uvek kupuj 100% antifriz pa ga sam razblazis sa destilovanom vodom..
Moras isprati sistem ceo obavezno, bas zato sto ne znas koji je antifriz i koliko star bio u motoru....
Savet...Kao sto rece Ceda i YUgi...uvek kupuj 100% antifriz pa ga sam razblazis sa destilovanom vodom..
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Kupio sam Antifriz 40 plavi vec spreman za upotrebu i sipao u onu posudu ali ne znam gde sad da izbacim svu tu vodu ima li neko sliku da mi posalje kako ide il isemu i koliko ide litara ? tj koliko bi mi trebalo onda litara onog koncentrovanog 100
Bane99- OHV 663ccm 21ks
Ne bih da budem bezobrazan ali ja apsolutno nista ne razumem sta se ovde desava.
Da li si ti vec kupio antifriz, ili si ga vec sipao, pa se kasnije spominje neka voda za izbacivanje?
Iako ti je vec gore detaljno objasnjeno pokusacu i ja.
Menjas antifriz kada je auto hladan da se ne ispeces.
Otvoris haubu i lociras donje crevo na hladnjaku.
Podmetnes ispod auta neki stari lavor ili bilo sta sto ce biti malo sire, a da zadrzi od 0-6l tecnosti.
Grejanje u kabini stavis na vruce da otvori slavinu od malog hladnjaka.
Donje crevo bi trebala da drzi selna koju odvrnes i polako kreces da skidas crevo sa hladnjaka. Mozda ces se tu malo napatiti, a mozda ce i lako sici. Samo polako i imaj dosta strpljenja.
Sacekaj da sva tecnost iscuri.
Lociraj cep na zadnjem delu bloka motora koji se odvrce imbus kljucem (Ne znam koji je broj imbusa).
Odvrnes taj cep i sacekas da sva tecnost iscuri.
Kada je iscurio sav antifriz ili voda, cep zavrni nazad, a hladnjak ako si u mogucnosti skini i dobro isperi na nekoj cesmi jer iako izgleda cist zna da bude unutra bas svega i svacega jer ko zna ko je pre tebe sta sipao. Na bakarnom hladnjaku ST ispiranje ide dosta lakse jer bukvalno gurnes crevo sa vodom i prljavstina izlazi na drugu stranu, a za aluminijumski hladnjak NT ne znam, nikad nisam probao.
Vratis sva creva na svoje mesto i zategnes selne.
U belu posudu sa desne strane prva iznad akumulatora sipas antifriz.
Vecina kupuje koncentrat antifriza koji se mesa sa destilovanom vodom i uzimaju 3l antifriza i 3l destilovane vode.
Uzmes vecu flasu vode od 6l tipa Voda Vrnjci i slicno sto imas u svakoj prodavnici da uzmes balon vode za 80-90din.
Ja praktikujem da sipam u taj prazan balon litru vode, litru antifriza, litru vode, litru antifriza, litru vode, litru antifriza, zatvoris flasu i malo promuckas i to je to.
U posudu koju sam vec naveo gore sipas antifriz.
Ako si ispustio sve iz sistema trebalo bi da stane nesto malo preko 5.5l.
Imas liniju na posudi i pise MAX, sipas do te linije u nju.
Ako imas aluminijumski (veliki sivi) hladnjak imas crni cepic na levoj strani koji ti sluzi da ga odvrnes i prozracis sistem, a ako imas bakarni uzi hladnjak onda odvrnes cep i prozracis sistem dogod vise ne vidis mehurice/vazduh ako ih je uopste i bilo.
To je to, ako sam nesto pogresio ili izostavio neka me neko ispravi.
Da li si ti vec kupio antifriz, ili si ga vec sipao, pa se kasnije spominje neka voda za izbacivanje?
Iako ti je vec gore detaljno objasnjeno pokusacu i ja.
Menjas antifriz kada je auto hladan da se ne ispeces.
Otvoris haubu i lociras donje crevo na hladnjaku.
Podmetnes ispod auta neki stari lavor ili bilo sta sto ce biti malo sire, a da zadrzi od 0-6l tecnosti.
Grejanje u kabini stavis na vruce da otvori slavinu od malog hladnjaka.
Donje crevo bi trebala da drzi selna koju odvrnes i polako kreces da skidas crevo sa hladnjaka. Mozda ces se tu malo napatiti, a mozda ce i lako sici. Samo polako i imaj dosta strpljenja.
Sacekaj da sva tecnost iscuri.
Lociraj cep na zadnjem delu bloka motora koji se odvrce imbus kljucem (Ne znam koji je broj imbusa).
Odvrnes taj cep i sacekas da sva tecnost iscuri.
Kada je iscurio sav antifriz ili voda, cep zavrni nazad, a hladnjak ako si u mogucnosti skini i dobro isperi na nekoj cesmi jer iako izgleda cist zna da bude unutra bas svega i svacega jer ko zna ko je pre tebe sta sipao. Na bakarnom hladnjaku ST ispiranje ide dosta lakse jer bukvalno gurnes crevo sa vodom i prljavstina izlazi na drugu stranu, a za aluminijumski hladnjak NT ne znam, nikad nisam probao.
Vratis sva creva na svoje mesto i zategnes selne.
U belu posudu sa desne strane prva iznad akumulatora sipas antifriz.
Vecina kupuje koncentrat antifriza koji se mesa sa destilovanom vodom i uzimaju 3l antifriza i 3l destilovane vode.
Uzmes vecu flasu vode od 6l tipa Voda Vrnjci i slicno sto imas u svakoj prodavnici da uzmes balon vode za 80-90din.
Ja praktikujem da sipam u taj prazan balon litru vode, litru antifriza, litru vode, litru antifriza, litru vode, litru antifriza, zatvoris flasu i malo promuckas i to je to.
U posudu koju sam vec naveo gore sipas antifriz.
Ako si ispustio sve iz sistema trebalo bi da stane nesto malo preko 5.5l.
Imas liniju na posudi i pise MAX, sipas do te linije u nju.
Ako imas aluminijumski (veliki sivi) hladnjak imas crni cepic na levoj strani koji ti sluzi da ga odvrnes i prozracis sistem, a ako imas bakarni uzi hladnjak onda odvrnes cep i prozracis sistem dogod vise ne vidis mehurice/vazduh ako ih je uopste i bilo.
To je to, ako sam nesto pogresio ili izostavio neka me neko ispravi.
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Ima na inbus cep? Prvi put to cujem, ja sto sam do sada video, svi su bili mislim kljuc 13 Taj cepic na alumijumskom hladnjaku je nezgodan za odvrtanje, kod NT sistema nije losa stvar upaliti motor i onda sipati lagano antifriz... Tako u vecini slucajeva ne dodje do vazdusnog cepa.
Nemam pojma sto mi je u glavi da je to na inbus
Ceka i mene zamena antifriza uskoro pa cu da proverim
Ceka i mene zamena antifriza uskoro pa cu da proverim
Veoma moguce
@dimmu
Odlicno si mu objasnio, detaljno i nema propusta....ako prati upustvo nece imati problema...
Meni samo nije jasno jedno...juce je rakao da ej kupio narandzasti antifriz...i ja sam razumeo da je kupio G12 ..a danas pominje plavi ?????
Odlicno si mu objasnio, detaljno i nema propusta....ako prati upustvo nece imati problema...
Meni samo nije jasno jedno...juce je rakao da ej kupio narandzasti antifriz...i ja sam razumeo da je kupio G12 ..a danas pominje plavi ?????
Nema na inbus cep, za kljuc 13 su.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Hvala korisniku dimmu sto je detaljno objasnio a i svima vama na pomoci ovih dana cu videti da uradim po instrukcijama pa vam se javljam
Srdacan pozdrav
Srdacan pozdrav
Bane99- OHV 663ccm 21ks
Miljan ::Nema na inbus cep, za kljuc 13 su.
sem ak oumesto fabrickog cepa nije neko stavio zavrtanj sa imbus glavom...
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu