ramena od floride na yugu
+3
Sima21
YUgisa
Slobodan Negic
7 posters
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: ramena od floride na yugu
Pa ne mora automatski da trosi gume ako je tako veliki nagib, ali sto je veci nagib to reglaza trapa mora biti idealnija da bi se izbeglo trosenje.
Ako nije popustila karoserija i solja amortizera, nagib moze da zavisi od visine auta (da li je spusten ili su mozda opruge propale vremenom pa se sabile) i od proizvodjaca amortizera, jer nisu svima jednako izbusene rupe gde se srafi amortizer za rukavac i kao sto pise na linku, ako su rupe samo 0.8mm smaknute, to je vec oko 1 stepen razlike u nagibu...
Pa ako ih pitas, verovatno ce ti reci, mada oni to ne podesavaju, mozda neki prime da podese slicovanjem rupa ili ce reci to sam da uradis pa da ce podesiti, eventualno sa ekscentricnim srafovima, ali vecina je u fazonu kao kod Sime, da nece nista da prime sto nije fabricki i ako je zapeklo... Usustini oni hoce da naplate 1000-2000din kao sto 99% ljudi uzima i nece da se muce dodatno 2 sata na vasem autu ako im je isplativije da zabusavaju i rade aute za 15min... Jer vecina samo podesi spone da volan stoji ravno i to je to... "Ide pravo i ne vuce"... Zato u vecini servisa koje ja znam insistiraju da ostavite vozilo i dodjete za 2-3h, da ne bi videli da su uradili za 15min...
Ako nije popustila karoserija i solja amortizera, nagib moze da zavisi od visine auta (da li je spusten ili su mozda opruge propale vremenom pa se sabile) i od proizvodjaca amortizera, jer nisu svima jednako izbusene rupe gde se srafi amortizer za rukavac i kao sto pise na linku, ako su rupe samo 0.8mm smaknute, to je vec oko 1 stepen razlike u nagibu...
Pa ako ih pitas, verovatno ce ti reci, mada oni to ne podesavaju, mozda neki prime da podese slicovanjem rupa ili ce reci to sam da uradis pa da ce podesiti, eventualno sa ekscentricnim srafovima, ali vecina je u fazonu kao kod Sime, da nece nista da prime sto nije fabricki i ako je zapeklo... Usustini oni hoce da naplate 1000-2000din kao sto 99% ljudi uzima i nece da se muce dodatno 2 sata na vasem autu ako im je isplativije da zabusavaju i rade aute za 15min... Jer vecina samo podesi spone da volan stoji ravno i to je to... "Ide pravo i ne vuce"... Zato u vecini servisa koje ja znam insistiraju da ostavite vozilo i dodjete za 2-3h, da ne bi videli da su uradili za 15min...
Ja kad god sam isao kod trapadzije, mada to nije bilo nesto puno (mozda 2,3 puta da su radili i 4 puta kod razlicitih trapadzija od kojih prvi nije mogao da odvije,pa svaki naredni pita - jel ovo neko pokusavao da odvrne sponu pa batalio? I tako, na kraju se svede idi kod majstora nek ti razradi sponu pa dodji da se oni ne muce) i kao sto Yugisa rece ceo posao ne traje duze od 15 min. Nakace sprave na tockove, pogledaju rezultat na ekranu, malo srede, dotegnu, pogledaju volan (koji obicno na kraju bude ukrivo postavljen) i teraj. KAkav pritisak u gumama da gledaju, kakvi bakraci. Zadnje tockove mi niko nikada nije ni gledao ni dirao. Kao da steluju po njima i prednje. Pretpostavljam da zato cesto vidjam zastave i yugice kod kojih prednjica ide u stranu tj. ako ides iza njih vidis mu prednji levi deo (obicno bude levi deo), kao da je ceo auto ukoso a ide pravo.
Sima21- SOHC 1290ccm 73ks
- Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009
Da, to je jos veca fora kad kazu da volan ne moze da se namesti da stoji ravno Takva nebuloza, to je kao kad bi automahanicar rekao da ne moze da nasteluje ventile jer se vozi na plin... To kad ide tako bocno je jer nisu zadnji tockovi podeseni kako treba ali to nece skoro niko da dira jer su seljacine navikle da podesavaju aute kao sto je Florida, sa polukrutom osovinom pozadi gde nema podesavanja... A Yugo i Z101/128 imaju pozadi nezavisno vesanje i imaju mogucnost podesavanja... Ja kad sam radio redovnu reglazu trapa, kad je sve bilo razradjeno i karoserija na meri nikad mi nije potrajalo ispod 4h da uradim reglazu, istina nemam najsavremeniju aparaturu koja bi ubrzala proces, ali garantujem da ni najbolji servis sa dva coveka ne bi uradio ispod 2h kompletno kako treba... A obicno mi treba od 6-8h, plus da ne kazem da prakticno svako ko je dosao je vec bio kod nekoga na reglazi i svakom sam nasao da nesto ne valja na trapu a prethodni "majstor" nije nista napomenuo...
99% su najobicniji priuceni mesari koji nemaju pojma, a i oni koji mozda znaju nece da urade kako treba... Necu nikad zaboraviti kad su me iz jednog od najvecih servisa iz BG zvali da me pitaju kako se podesava ekscentricni sraf za podesavanje nagiba i nisu uspeli da skontaju preko telefona kako treba, sat vremena su drndali to i coveku na kraju vratili fabricki sraf i rekli da ti ekscentricni srafovi nisu ispravni i naplatili mu nesto tipa 1500din... U rangu po poslovnosti su sa nasim poslanicima...
99% su najobicniji priuceni mesari koji nemaju pojma, a i oni koji mozda znaju nece da urade kako treba... Necu nikad zaboraviti kad su me iz jednog od najvecih servisa iz BG zvali da me pitaju kako se podesava ekscentricni sraf za podesavanje nagiba i nisu uspeli da skontaju preko telefona kako treba, sat vremena su drndali to i coveku na kraju vratili fabricki sraf i rekli da ti ekscentricni srafovi nisu ispravni i naplatili mu nesto tipa 1500din... U rangu po poslovnosti su sa nasim poslanicima...
Ma moze da bude kakav hoces servis, ako radnik ne kapira sta je ekscentrican sraf i cemu sluzi ne ocekuj da ce isti dobro da namesti.
Sima21- SOHC 1290ccm 73ks
- Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009
Da, ali to dosta vozila ima fabricki... Sto znaci da je deo koji bi trebao da zna kako funkcionise ako je "majstor" u servisu koji se bavi reglazom trapa. To je kao da programer ne zna da instalira program jer njegov posao je samo da ga napravi...
Similar topics
» Razlike izmedju ramena Yuga/Z101 i Floride/Ritma i prednosti ugradnje
» Farovi od Floride
» Motor od Floride 1.4
» Zamena ramena ili reparacija starog
» Farovi od Floride
» Motor od Floride 1.4
» Zamena ramena ili reparacija starog
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu