Davač temperature vode ili km sat?
+3
junior45
jollyjumper
blackb
7 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Davač temperature vode ili km sat?
Jugo 55 1988.g. Pokazivač temperature rashladne tečnosti prestao da radi tj. kazaljka mi stoji ispod minimuma (kao kada je auto ugašen) i ne pomera se uopšte prilikom vožnje.
Počeo je da me zeza još jesenas povremeno nije uopšte radio (kao gore opisano), povremeno je radio kako treba a povremeno je delimično radio tj. pokazivao je samo 1/4 temperature iako je sigurno trebalo da ide do pola jer je auto bio propisno u radnoj temperaturi.
Jutros je počeo da daje znake života tj. pokrenuo se opet ali samo do 1/4 ali primetio sam i da se kazaljka malo neprirodno pomerala kratko gore-dole.
Proveravao sam termodavač (pretpostavljam da je to - onaj na glavi motora iznad druge svećice) malo i pritegao žabicu, čačnuo kabl ali ništa. Sad gledam da je on ide preko osigurača B na kome je gomila stvari koje mi sve rade - nije do njega.
Ne bacaju mi se pare za termodavač pa reko da pitam da li je po vama on ili možda mehanizam-kazaljka u kilometar satu, u kome me inače zeza i brzinomer - kazaljka skače kratko i udara u mozak kako drnda - pinjol sam skidao sa menjača i dobar je a deluje i da je sajla dobra tj. kockasta je na oba kraja - nije zaobljena - eto još jednog pitanja u istoj temi. Nažalost, nemam od koga da pozajmim ispravan km sat pa da probam i jedno i drugo - naši jugići (pogotovu ST) polako postaju retke zverke.
Počeo je da me zeza još jesenas povremeno nije uopšte radio (kao gore opisano), povremeno je radio kako treba a povremeno je delimično radio tj. pokazivao je samo 1/4 temperature iako je sigurno trebalo da ide do pola jer je auto bio propisno u radnoj temperaturi.
Jutros je počeo da daje znake života tj. pokrenuo se opet ali samo do 1/4 ali primetio sam i da se kazaljka malo neprirodno pomerala kratko gore-dole.
Proveravao sam termodavač (pretpostavljam da je to - onaj na glavi motora iznad druge svećice) malo i pritegao žabicu, čačnuo kabl ali ništa. Sad gledam da je on ide preko osigurača B na kome je gomila stvari koje mi sve rade - nije do njega.
Ne bacaju mi se pare za termodavač pa reko da pitam da li je po vama on ili možda mehanizam-kazaljka u kilometar satu, u kome me inače zeza i brzinomer - kazaljka skače kratko i udara u mozak kako drnda - pinjol sam skidao sa menjača i dobar je a deluje i da je sajla dobra tj. kockasta je na oba kraja - nije zaobljena - eto još jednog pitanja u istoj temi. Nažalost, nemam od koga da pozajmim ispravan km sat pa da probam i jedno i drugo - naši jugići (pogotovu ST) polako postaju retke zverke.
Poslednji izmenio blackb dana Čet 21 Jan 2016, 12:51, izmenjeno ukupno 1 puta
blackb- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 177
Datum upisa : 26.01.2013
Re: Davač temperature vode ili km sat?
Kontakti na tabli...proveri buksne 95% da je to. Ne nalezu papucice na sat kako treba (buksne). Pomera se gore dole jer gubi kontakt.
Sajla, verovatno treba da se dotegne na satu.
Sajla, verovatno treba da se dotegne na satu.
Proveriću buksne na satu a što se tiče sajle - dotezao sam već par puta - minimalno je bila otpuštena ili ni toliko, ali bez rezultata.
blackb- OHV 843ccm 34ks
Kod drugara je problem bila skala sto pokazuje temp..a sto se tice sata,svaki hoce da skace kad je ladno posto je gusta mast u mehanizmu
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Ma moj skače odavno tj. i letos je skakao ali eto sad sam potegao pitanje. Čak sam probao (ideja sa foruma) da ubacim tovatnu mast u bužir i stvarno par dana nije drndosala ali onda je opet počela. Tada sam izvadio komplet sajlu iz bužira i video da joj je i telo ok tj. da nema neka licna da se otkačila pa da kači bužir izuntra - ali nije ni to.
Kao da sam negde pročitao (ali se ne sećam gde) da je neko obložio nekim tankim limićem/alu-folijom? onaj kraj sajle što ulazi u sat i rešio problem. Možda i to da probam jer, kažem, sajla mi deluje sasvim ok tj kockasta je pa sumnjam na sam sat tj. luft u ležištu sata.
Kao da sam negde pročitao (ali se ne sećam gde) da je neko obložio nekim tankim limićem/alu-folijom? onaj kraj sajle što ulazi u sat i rešio problem. Možda i to da probam jer, kažem, sajla mi deluje sasvim ok tj kockasta je pa sumnjam na sam sat tj. luft u ležištu sata.
blackb- OHV 843ccm 34ks
Moj cuka dok je ladno napolje,kad se zagreje prestane
Meni je kucala svaki put kada sam skidao sat jer je ne dotegnem do kraja, kad god dotegnem, bude dobro. A buknama obicno pukne onaj limic kji ih drzi u konektoru pa beze. Mada sada ne cudi nista, jako je hladno, a metal se na hladnoci skuplja, tako da je moguce da malo gubi kontakt, pa kada zagreje prestane. Ja nemam problem sa satom na -11 trenutno.
To mi je palo na pamet, jer imam luft u konektoru na wifi anteni kog nije bilo kada je montiran, bilo mi cudno zasto gubim signal...kad ono zeza masa na konektoru. I to je toliko izrazeno da je zjap 0.5mm
To mi je palo na pamet, jer imam luft u konektoru na wifi anteni kog nije bilo kada je montiran, bilo mi cudno zasto gubim signal...kad ono zeza masa na konektoru. I to je toliko izrazeno da je zjap 0.5mm
das kontakt i skines zicu sa termo davaca i spojis na masu ako ti ode u crveno onda ti je sat u redu i crko ti je termodavac, a ako se ne pomera ili ode do pola onda ti je rikno sat tako proveravas.
Tatamata- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 263
Datum upisa : 25.02.2015
Hvala, probaću. Evo danas odjednom radi normalno ali pitanje je dokle. Čim bude počeo da zeza ponovo probaću ova sa masom, da isključim barem termodavač kao problem.
@jollyjumper - misliš na buksne u konektorima sata? Skinuću sat još jednom i pogledati u oba konektora kako stoje buksne. Što se tiče dotezanja, kažem, par puta sam dotezao iako se skoro više nije dalo (tj. bilo je dotegnuto) ali bez rezultata.
@jollyjumper - misliš na buksne u konektorima sata? Skinuću sat još jednom i pogledati u oba konektora kako stoje buksne. Što se tiče dotezanja, kažem, par puta sam dotezao iako se skoro više nije dalo (tj. bilo je dotegnuto) ali bez rezultata.
blackb- OHV 843ccm 34ks
sto se tice sajle kilometar sata skini je i dobro naulji jel oce da zapinje u buziru i da onda tako drnda
blackb ::Hvala, probaću. Evo danas odjednom radi normalno ali pitanje je dokle. Čim bude počeo da zeza ponovo probaću ova sa masom, da isključim barem termodavač kao problem.
Da, u konektorima, hoce da razmrdaju i kada prikacis konektor da gube kontakt ili da ne udju do kraja. Posebno ako je vise puta skidana tabla.
@Tatamata - čime da je nauljim? Rekoh, koristio sam već tovatnu mast (koja je vrlo gusta) ali nisam mazao samu sajlu već samo ugurao u prazan bužir pa onda progurao sajlom - očigledno loš metod. Bilo je ok par dana ali onda opet.
Dakle kojim uljem/mašću da namažem sajlu kada je izvadim?
Dakle kojim uljem/mašću da namažem sajlu kada je izvadim?
blackb- OHV 843ccm 34ks
najobicnijim motornim uljem kad je hladno toat mast se stegne i pravi problem
Ok, hvala. Probaću za vikend i sajlu i buksne da sredim.
blackb- OHV 843ccm 34ks
Evo odradio sam: skinuo km sat, izvadio km sajlu pa je onda dobro namazao motornim uljem, zatim špricem dodao još ulja u sam bužir i onda polako uvlačio nazad sajlu a pri tom još špricem dodavao ulja u bužir i mogu reći da je, bar za sada, problem rešen - kazaljka više uopšte ne skače niti se čuje.
Videćemo da li će tako i ostati jer je isto lepo radila par dana i kada sam koristio tovatnu mast ali mislim da će sada ipak biti bolje - toliko sam je podmazao da možemo reći da sada imam hidrauličnu km sajlu
Što se tiče pokazivača temperature kao što sam i rekao odjednom je bio počeo da radi i pre ove intervencije ali sam sada kada sam već skinuo sat pogledao sve konektore u buksni i svi su na mestu, i oni i priključci na tabli deluju kao iz fabrike. Za sada lepo radi a ako ponovo stane proveriću sistemom koji je Tatamata opisao.
Videćemo da li će tako i ostati jer je isto lepo radila par dana i kada sam koristio tovatnu mast ali mislim da će sada ipak biti bolje - toliko sam je podmazao da možemo reći da sada imam hidrauličnu km sajlu
Što se tiče pokazivača temperature kao što sam i rekao odjednom je bio počeo da radi i pre ove intervencije ali sam sada kada sam već skinuo sat pogledao sve konektore u buksni i svi su na mestu, i oni i priključci na tabli deluju kao iz fabrike. Za sada lepo radi a ako ponovo stane proveriću sistemom koji je Tatamata opisao.
blackb- OHV 843ccm 34ks
Da ne otvaram novu temu, nadam se da se kolega nece ljutit.
Meni se nakon sto se upali ventilator hladnjaka, ugasi se u roku par sekundi.
Mislim da nije moguce da skine temp tako brzo.
Pretpostavljam da je vrijeme za zamjenu termoprekidaca, ili postoji jos neki moguci uzrok da se ventilator tako brzo ugasi.
Meni se nakon sto se upali ventilator hladnjaka, ugasi se u roku par sekundi.
Mislim da nije moguce da skine temp tako brzo.
Pretpostavljam da je vrijeme za zamjenu termoprekidaca, ili postoji jos neki moguci uzrok da se ventilator tako brzo ugasi.
acer- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 194
Godina : 49
Datum upisa : 05.03.2008
Ako je to u ovo vreme kad je hladno,normalno je da ne radi vise od 10s..
Da sad je dosta hladno, ali nije skup pa cu ga za svaki slucaj zamjeniti.
acer- OHV 843ccm 34ks
pa mozes,al mislim da ja nema potrebe..
Ma vidjet cu bas sa instrumentom, imam unimer sa temp sondom pa cu mjeriti temp vode kad se ukljuci i kad se iskljuci kolika je temp.
acer- OHV 843ccm 34ks
pa ako ti ne dize temperaturu nemoj dirati samo ces napraviti sranje jer ces morati da ga luftiras i pitanje je kakvog ces dobiti drugog
Kratak izveštaj: km sat je ipak počeo opet da drnda (posle nauljivanja) pa sam se odvažio i kupio novu sajlu (komplet) međutim - i ona isto (ako ne i više jer nije toliko nauljena kao stara) drnda - bačenih 400 din. Ipak, pošto sam ranije vadio i pinjon i video da je on kao nov, lokalizovao sam definitivno problem na samom km satu - ako je neko otvarao i popravljao sat neka javi kako i vredi li se u to upuštati.
Što se tiče termodavača za vodu - ponovo je počeo da zeza. Isprobao sam na gore opisan način, utvrdio da je on u pitanju (a ne kazaljka - mehanizam u satu) pa sam kupio nov - sad je sve u redu tako da tih 300 din barem nisam bacio.
Što se tiče termodavača za vodu - ponovo je počeo da zeza. Isprobao sam na gore opisan način, utvrdio da je on u pitanju (a ne kazaljka - mehanizam u satu) pa sam kupio nov - sad je sve u redu tako da tih 300 din barem nisam bacio.
blackb- OHV 843ccm 34ks
Da ne otvaram novu temu. Radi se o satu-kazaljci za temp. na mom koralu in,sat je obican bez obrtometra. Naime kad je auto ugasen skala stoji na pola,kada se da kontakt ona se vrati u plavo ali ne do kraja i polako raste do pola kako se greje auto. Cim ugasim auto opet ode na pola. Kad skinem klemu ostaje na pola isto. O cemu se radi? Hvala unapred.
martin koral IN- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 59
Datum upisa : 15.02.2016
moguca su dva problema, prvi da je problem do oslabljene mase, i drugi da je kalem koji pokrece kazaljkicu negde probio...inace zica na namotaju je tanja od vlasi tako da nije redak slucaj da i on probije, a cuo sam negde da koral in bas ima problema sa svim meracima, ali ne znam zasto...neko ce dati potpuniji odgovor..
bane90- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 382
Godina : 34
Datum upisa : 15.05.2011
blackb ::Kratak izveštaj: km sat je ipak počeo opet da drnda (posle nauljivanja) pa sam se odvažio i kupio novu sajlu (komplet) međutim - i ona isto (ako ne i više jer nije toliko nauljena kao stara) drnda - bačenih 400 din. Ipak, pošto sam ranije vadio i pinjon i video da je on kao nov, lokalizovao sam definitivno problem na samom km satu - ako je neko otvarao i popravljao sat neka javi kako i vredi li se u to upuštati.
Drugar, ako otvoris videces da nema tu nesto posebno da se popravlja. Jedino da nauljis oprugu unutra i zupcanike, ali ne verujem da ce nesto popraviti. Druga opcija, kupis sat i zamenis ili ceo ili mehanizam, ali moze se desiti da imas isti problem. I onda si bacio pare.
U mom slucaju, ja bi to ili ignorisao ili bi jos malo pojacao muziku.
Strana 1 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Pokazivac temperature
» Davac temperature ulja
» Curenje vode na kederima Yugo Koral 45
» Pokazivac temperature - Yugo Koral 55
» Davac temperature ulja
» Curenje vode na kederima Yugo Koral 45
» Pokazivac temperature - Yugo Koral 55
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu