Sredjivanje sedista za Yuga
+8
NikolaBoss
Mitke
castiel-87
YUgisa
junior45
Predrag B.
ZAC
Miljan
12 posters
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Sredjivanje sedista za Yuga
Malopre sam kupio prednja sedišta za Yuga koja sam platio 4500 din. Stajala su u garaži i dosta su se zaprljala pa ih je prethodni vlasnik brisao vlažnom krpom pre prodaje... bolje da nije. Mebl je na vozačevom sedištu oštećen na tri mesta, od čega je jedno oštećenje veće, a na suvozačevom je sve ok. Na vozačevom fali ručica za obaranje naslona i za pomeranje napred nazad, a na suvozačevom fali točkić za podešavanje ugla naslona.
Vozačevo:
Suvozačevo:
Odoh da ih sređujem Slede slike rasturenih sedišta, slike dorada za koje mi se čini da ih neće biti mnogo i slike sređenih sedišta
Vozačevo:
Suvozačevo:
Odoh da ih sređujem Slede slike rasturenih sedišta, slike dorada za koje mi se čini da ih neće biti mnogo i slike sređenih sedišta
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Re: Sredjivanje sedista za Yuga
Doradi obavezno ove jastuke sastrane na naslonu Tu ima neki metalan profil koji isece sundjer i onda dodje do materijala Ja sam razmisljao da moja rastavim i uzmem parce cevi, rasecem i nabijem na to I mislio sam da malo naguram sundjera vise u te bokove
Rasturio sam oba sedišta. Očekivao sam da će biti u gorem stanju s obzirom na to da su bila na službenom Yugu In Economic u Van izvedbi koji je prešao oko 100.000 km. Suvozačevo je u boljem stanju od vozačevog, pa ću zbog toga da zamenim mesta sunđerima sedalnih delova
Presvlaka vozačevog:
Presvlaka suvozačevog:
Etiketa koju do sada nisam susretao:
Konstrukcija naslona vozačevog (pukao je jedan nosač opruge - redovna pojava):
Konstrukcija suvozačevog:
Čuveni profil sa bočne strane sedišta koji cepa sunđer:
Konstrukcija sedalnog dela vozačevog:
Sunđer naslona vozačevog:
Posledice bočnog profila:
Sunđer naslona suvozačevog:
Sunđer sedalnog dela suvozačevog:
Sunđer sedalnog dela vozačevog:
Konstrukcija naslona za glavu i sve žice koje se nalaze u presvlakama:
Žičane kopče kojima se fiksiraju žice u presvlakama i klizač ručice za obaranje naslona (umesto ovih kopči staviću plastične vezice):
Plastična obloga na koju naleže poluga brave za fiksiranje naslona (sve će biti zamenjene crevom adekvatnog prečnika):
Presvlaka vozačevog:
Presvlaka suvozačevog:
Etiketa koju do sada nisam susretao:
Konstrukcija naslona vozačevog (pukao je jedan nosač opruge - redovna pojava):
Konstrukcija suvozačevog:
Čuveni profil sa bočne strane sedišta koji cepa sunđer:
Konstrukcija sedalnog dela vozačevog:
Sunđer naslona vozačevog:
Posledice bočnog profila:
Sunđer naslona suvozačevog:
Sunđer sedalnog dela vozačevog:
Konstrukcija naslona za glavu i sve žice koje se nalaze u presvlakama:
Žičane kopče kojima se fiksiraju žice u presvlakama i klizač ručice za obaranje naslona (umesto ovih kopči staviću plastične vezice):
Plastična obloga na koju naleže poluga brave za fiksiranje naslona (sve će biti zamenjene crevom adekvatnog prečnika):
Poslednji izmenio Predrag B. dana Ned 10 Feb 2013, 00:43, izmenjeno ukupno 1 puta
Sundjere imas da kupis nove, ja sam kupio sva 4 nova za ona sedista sto sredjujem, ali sam se zeznuo jer nije isti tip, sundjeri su za taj model kao tvoj, a moja sedista su GVX katapult model, pa cu morati sa sijem nov stof, jer ovaj ne moze da se navuce, manji je.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Gde imaju da se kupe?
Delmax ima, svaka radnja koja porucuje od njih moze da nabavi.
A gde ima ostali delovi tj da li ima? Te zastitne plastike dole i slicno? Bivsi vlasnik je sve izlomio pa to sve jedva stoji...
Ja ti predlazem da napravis ovaj lim distancer ispod onih plastika sto su kao vodjice za rucku sto obara sediste Tu nije puknuto verovatno jer je bio van pa nisu koristili, ali meni je nekoliko puta pucalo...
Ja ti predlazem da napravis ovaj lim distancer ispod onih plastika sto su kao vodjice za rucku sto obara sediste Tu nije puknuto verovatno jer je bio van pa nisu koristili, ali meni je nekoliko puta pucalo...
Video sam na Kupindu da imaju da se kupe ručke za naslon i vođice ručki. Kod mene su vođice nekim čudom metalne, a ručke su kratke plastične kao kod starih Yugića. Ove nezgrapne su me uvek nervirale zbog pojasa
Aha, sad sam pogledao bolje... Pa ti ni nemas te vodjice Verovatno zbog tih kratkih rucki Ja imam taj lim ali je slabasan i iskrivi se kad se stegnu ove plasticne vodjice pa puknu, zato sam stavio parce lima i sad je sve ok I mene su nervirale oko pojasa, jos kod vozaca nije problem jer je sediste vise prema sredini, ali suvozaci su imali problem da provuku, ali sad vise nemam taj problem, nemam fabricke pojaseve
Kod mene su vođice napravljene od lima debljine 1 mm i vrlo su jake (pretposlednja slika). Bolja mi je ova varijanta od ovih nezgrapnih
Ja bih stavio ovako kao kod Yugise, lepse deluje, a i ove rucice su kvalitetnije.
Imao sam to rešenje na In-u. Jednom mi je pukla ručica, a vođice su mi pucale više puta... Ovde bar nema šta da pukne
Izgledalo je ružno jer je ram bio savijen na unutra i uvlačio je sunđer i štof
Inače, presvlake su se odlično oprale u mašini. Neke fleke sam morao naknadno da tretiram Axel-om Sgrasso i sve su nastale, a zatim sam 3 presvlake stavio u veš mašinu na ispiranje i centiifugu Da ona vozačeva za sedalni deo nije onako oštećena, mogle bi da prođu i kao nove
Probaću samo nju da nabavim
Izgledalo je ružno jer je ram bio savijen na unutra i uvlačio je sunđer i štof
Inače, presvlake su se odlično oprale u mašini. Neke fleke sam morao naknadno da tretiram Axel-om Sgrasso i sve su nastale, a zatim sam 3 presvlake stavio u veš mašinu na ispiranje i centiifugu Da ona vozačeva za sedalni deo nije onako oštećena, mogle bi da prođu i kao nove
Probaću samo nju da nabavim
Spomenuo sam da su popucale sve plastične čaure koje služe kao obloga osovinica na koje se zabravljuje naslon (jedna od njih je prikazana na poslednjoj slici u mom poslednjem postu sa slikama). Na te osovinice sam navukao crevo za zalivanje bašte unutrašnjeg prečnika 15 mm, tako da je spoljašni nakon "navlačenja" postao 21 mm što odgovara dimenzijama čaure:
Problematične bočne limene profile sam malo savio ka sredini naslona sedišta (da bi omogućili bolju bočnu potporu) i obložio sam ih armiranim crevom spoljašnjeg prečnika 8 mm sa prilično debelim zidom. Creva su fiksirana izolir trakom:
Redovno pucaju žabice za opruge naslona, pa sam jednu zamenio sa tri kukice koje su mi ostale kao višak od poslednjih kupljenih presvlaka za sedišta:
Inače, sve žabice i mesta naleganja opruga sam podmazao mašću jer su škripala.
Ispravio sam i ram za vođicu ručke naslona pa više neće onako da upada:
Prikazanu oprugu sam okrenuo za 180° na oba sedalna dela sedišta, jer je pre toga "drljala" ram sedišta što je prouzrokovalo škripanje:
Sunđeri su u procesu lepljenja i ojačavanja pamučnim čarfavom na mestima gde je to neophodno, što zbog povećanja tvrdoće, što zbog sprečavanja daljeg raspadanja. Presvlake su oprane i sve su kao nove osim one za sedalni deo vozačevog sedišta.
Problematične bočne limene profile sam malo savio ka sredini naslona sedišta (da bi omogućili bolju bočnu potporu) i obložio sam ih armiranim crevom spoljašnjeg prečnika 8 mm sa prilično debelim zidom. Creva su fiksirana izolir trakom:
Redovno pucaju žabice za opruge naslona, pa sam jednu zamenio sa tri kukice koje su mi ostale kao višak od poslednjih kupljenih presvlaka za sedišta:
Inače, sve žabice i mesta naleganja opruga sam podmazao mašću jer su škripala.
Ispravio sam i ram za vođicu ručke naslona pa više neće onako da upada:
Prikazanu oprugu sam okrenuo za 180° na oba sedalna dela sedišta, jer je pre toga "drljala" ram sedišta što je prouzrokovalo škripanje:
Sunđeri su u procesu lepljenja i ojačavanja pamučnim čarfavom na mestima gde je to neophodno, što zbog povećanja tvrdoće, što zbog sprečavanja daljeg raspadanja. Presvlake su oprane i sve su kao nove osim one za sedalni deo vozačevog sedišta.
Nisam siguran koliko je bezbedno zameniti te caure za bastenskim crevom gde se kace nasloni, nisi razmisljao da napravis od Pa6 ili aluminijuma te caure kod strugara?
One samo služe da ne bi bio direktan kontakt metal o metal. Ova bliža osovinica na slici je ona oko koje se rotira naslon Ako su fabrički mogli da stave krtu plastiku koja se sva raspala, mogu i ja armirano crevo koje je korišćeno 10 god. zbog čega se prilično stvrdnulo Čim budem primetio da su "obloge" dobile luft, zameniću ih
Ma znam ja to, to sluzi da se zakaci naslon da se ne obori, a nije dobro da se obori tj otkaci ako se slupas Pa nisam siguran koliko je dobro zameniti krut deo tj plastiku sa gumenim crevom
Voleo bih da ti demonstriram koliko je crevo kruto posle višegodišnje upotrebe Inače, od 4 čaure dve su se potpuno raspale, a čak i u tom slučaju se zabravljivao naslon. Zabravluje se i kada nema čaura Pritom, u udesu će pojas da zaustavi i mene i naslon, a unazad mu čaure ništa ne znače;)
Hvala što brineš
Hvala što brineš
Detaljno ti ovo radis, jedva cekam da vidim kako ce do kraja da izgleda...
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Ojačao sam platnom sedalni deo suvozačevog sedišta:
Isto ću da uradim i sa novim sunđerom sedalnog dela koji sutra treba da mi stigne.
Uspeo sam da nađem samo jedan točkić za podešavanje naslona, a ovaj postojeći sam ojačao tečnom plastikom da ne bi dalje pucao:
Isto ću da uradim i sa tim novim koji mi bude stigao
Ovako izgleda ram naslona za glavu pre savijanjia:
... a ovako nakon savijanja (da bi bio bliži glavi):
Bonsekom sam urezao i novi žljeb za osigurač naslona za glavu kako bi nasloni mogli da budi što viši. Granica su mi bili useci na ležištu šipke naslona za glavu, kako bi šipke dovoljno duboko ulazile u ležišta:
Isto ću da uradim i sa novim sunđerom sedalnog dela koji sutra treba da mi stigne.
Uspeo sam da nađem samo jedan točkić za podešavanje naslona, a ovaj postojeći sam ojačao tečnom plastikom da ne bi dalje pucao:
Isto ću da uradim i sa tim novim koji mi bude stigao
Ovako izgleda ram naslona za glavu pre savijanjia:
... a ovako nakon savijanja (da bi bio bliži glavi):
Bonsekom sam urezao i novi žljeb za osigurač naslona za glavu kako bi nasloni mogli da budi što viši. Granica su mi bili useci na ležištu šipke naslona za glavu, kako bi šipke dovoljno duboko ulazile u ležišta:
Koliko si ti visok? Ja sam 180cm i naslon za glavu mi je tacno iza glave a odignut je samo za jedan zub od najnize pozicije Ne valja kriviti naslon napred, smetace ako vozis u kacigi
Poslednji izmenio YUgisa dana Uto 12 Feb 2013, 17:42, izmenjeno ukupno 1 puta
Ako ćemo precizno, 193,5
Pa nisam siguran da ce ti bas trebati dodatan zub
Dodatni zub i krivljenje šipki naslona sam odradio i u In i u Floridi
ti visok koliko ja..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
YUgisa ::A gde ima ostali delovi tj da li ima? Te zastitne plastike dole i slicno? Bivsi vlasnik je sve izlomio pa to sve jedva stoji...
Čika YUgisa ,
Nije to da je ih bivši vlasnik izlomio, već oni jako brzo puknu, ja sam u prvoj ili drugoj nedelji korišćenja auta ostao bez njih, jer je plastika očajnog kvaliteta i brzo pukne, i sad nemam te plastične ručice sa strane, pa vučem onu polugu sa donje zadnje strane da bih oborio sedište. Razmišljam da nabavim ove plastične ručice, ali čemu sve to kad opet će to brzo pući.
castiel-87- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1158
Godina : 37
Datum upisa : 16.08.2012
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Da li se volan za Yuga 45 moze zameniti volanom od Yuga IN ?
» Sedista
» Pomoc oko sedista
» Florida in sedista
» Sedista Golf 2
» Sedista
» Pomoc oko sedista
» Florida in sedista
» Sedista Golf 2
Strana 1 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
|