Ugradnja dnevnih svetala
+6
YUgisa
zeleni macak
Miljan
ladisz81
Bohoc
Pedja
10 posters
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Ugradnja dnevnih svetala
Palo mi je na pamet jos jedno resenje za svetla, samo ako se nadje neki elektronicar da pomogne. Da se naprave dva prigusivaca osvetljenja, dimmera, za svaki far po jedan, da budu dovoljne snage da "trpe" H4 sijalice, da se ugrade na + koji vodi do sijalica (da se + zica za oboreno svetlo presece, ubaci prigusivac, i da se dovede napajanje), i da se stavi prekidac za dnevna svetla koji bi ukljucio pozicije i oborena svetla preko prigusivaca, a kad se ukljuce oborena svetla, da svetle normalno.
Ovo mislim da je dobro resenje jer bi se videlo da farovi svetle i panduri vas ne bi dirali, a opet stedi sijalice jer ne rade punim intenzitetom sve vreme (narocito jace H4 sijalice koje imaju kraci radni vek).
Samo treba naci shemu za dovoljno jak prigusivac, nasao sam nesto na internetu, kad budem malo vise pri slobodnom vremenu, isprobacu da vidim da li je ovo moguce realizovati.
Ovo mislim da je dobro resenje jer bi se videlo da farovi svetle i panduri vas ne bi dirali, a opet stedi sijalice jer ne rade punim intenzitetom sve vreme (narocito jace H4 sijalice koje imaju kraci radni vek).
Samo treba naci shemu za dovoljno jak prigusivac, nasao sam nesto na internetu, kad budem malo vise pri slobodnom vremenu, isprobacu da vidim da li je ovo moguce realizovati.
Ja sam malo citao na netu sto se tice dnevnih svetala, e sto se tice nasih Yugica i svih koji imamo H4 sijali ce i onih kojima su dukacko i kratko svetlo ficicki odvojeno (h1-h1;h7-h7;h7-h1, itd obrnuto),moze biti jedno od jako dobrih resenja je.Resenje bi bilo da se vezu redno sijalice i tako bi napon na sijalicama bio 6V,da napomenem da ovo nije moguce za one koji imaju xnone,ali je moguce sigurno izvesti uz par releja ilicega vec jos i da se pale svetla nakon startovanja motora. tako da kod onih koji imaju h4 upale se oborena svetla na 6V a kod onih kod kojih je fizicko odvojeno svetlo pali se dugo svetlo na 6V,tako je reseno na Golfu V i VI. jer zbog stalnog izlaganja ogledala farova toplotom sijalica,dolazi do ostecenja,tako da kasnje se gubi njegova prvobitna namena a to je da dobro osvetljava put-kolovoz nocu.
prednosti ovog resenja su duzi vek sijalice,i cuvanje ogledala fara,pogotovo kod onih kod kojihsu fizicki odvojeni(dugacko i kratko) mnogo duzi vek ogledala oborenog svetla,a u svakom slucaju i kod h4 sto sam vec malo pre pomenuo.
e sad mi treba pomoc onih koji se dobro razumeju u elektroniku,kao izvesti to na Zastavinim vozilima,ali da se ne pale poziciona svetla,jer po zakonu to nije potrebno nego je alternativa kod onih koji ne maju fabricki dnevna svetla.
prednosti ovog resenja su duzi vek sijalice,i cuvanje ogledala fara,pogotovo kod onih kod kojihsu fizicki odvojeni(dugacko i kratko) mnogo duzi vek ogledala oborenog svetla,a u svakom slucaju i kod h4 sto sam vec malo pre pomenuo.
e sad mi treba pomoc onih koji se dobro razumeju u elektroniku,kao izvesti to na Zastavinim vozilima,ali da se ne pale poziciona svetla,jer po zakonu to nije potrebno nego je alternativa kod onih koji ne maju fabricki dnevna svetla.
ilija94- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 190
Datum upisa : 04.11.2013
Naravno da ces se raspitati,sta nam vredi ova slika samo da mastamo o tome ;-)
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
Pa ako je neko vec odradio znaci da to ne mora da ostane na masti
ilija94- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 190
Datum upisa : 04.11.2013
Pa imate gotove kitove sa dnevnim svetlima i samo se pricvrsti za auto i poveze na struju i to je to
Yugisa daj neki link ili gde da pogledamo te gotove kitove?
Pa imate na guglu, samo ukucajte dnevna svetla i stavite na slike i videcete To je kao univerzalna maglenka, dobijete sve i samo namontirate. Naravno drugaciji je dizajn u odnosu maglenke.
A sto se tice povrsine,to je bilo da nesto mora da ima odgovarajucu povrsinu da bi se vodilo kao dnevno svetlo.Ovo sto iskace po google su sve nesto malih povrsina...
Poslednji izmenio charjek dana Sre 06 Nov 2013, 11:03, izmenjeno ukupno 1 puta
Pa treba valjda 20cm2 da bude, znaci 2x10cm usustini sto nije nesto preterano veliko
Ljudi pa to su led diode u silikonu.
http://www.kupujemprodajem.com/Led-trake-2x72cm-2636227-oglas.htm?filter_id=46677995
Cista klasika. Savitljive, zgodne za oblikovanje. Mogu i u farove da se ubace ako neko ima malo kreativnosti da im zastiti pozadinu da ne odsijava u far. Ja sam imao takvu jednu traku u kolima iza konzole radija. Jedina mana je sto njihova silikonska zastita ne trpi temperature u minus i ispuca te traka pregori.
http://www.kupujemprodajem.com/Led-trake-2x72cm-2636227-oglas.htm?filter_id=46677995
Cista klasika. Savitljive, zgodne za oblikovanje. Mogu i u farove da se ubace ako neko ima malo kreativnosti da im zastiti pozadinu da ne odsijava u far. Ja sam imao takvu jednu traku u kolima iza konzole radija. Jedina mana je sto njihova silikonska zastita ne trpi temperature u minus i ispuca te traka pregori.
Strana 2 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Povezivanje dnevnih svetala
» Signalizator upaljenih svetala
» Dihtovanje stop svetala
» Zatamnjivanje svetala - smoke effect
» Obrve i maska izmedju stop svetala
» Signalizator upaljenih svetala
» Dihtovanje stop svetala
» Zatamnjivanje svetala - smoke effect
» Obrve i maska izmedju stop svetala
Strana 2 od 2