Stelovanje paljenja
+14
YUgisa
inn_cabrio
Aleko2141
strelok89
automehanicar
veselinovic
jelen66
Mitke
Milos
junior45
mmarkoo
joey5
gemin36
Miljan
18 posters
Strana 2 od 3
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Re: Stelovanje paljenja
Promenio bregastu,nastelovao ventile majstor, paljenje stavljeno na 8-9 stepeni na malo kasnije, ali opet se pri vecim obrtajima cuje zveckanje .
Npr vozim trecom,dam.naglo gas i cuje se na 80kmh zveckanje a preko nestane.Da li trebam.jos kasnije da oteram paljenje ili da ostavimo tako kako je i da vozim?
Npr vozim trecom,dam.naglo gas i cuje se na 80kmh zveckanje a preko nestane.Da li trebam.jos kasnije da oteram paljenje ili da ostavimo tako kako je i da vozim?
strelok89- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 426
Datum upisa : 24.02.2018
Pa nije realno da ocekujes da motor "puca" od snage na niskim obrtajima. Generalno je mucenje za motor ako drzis pun gas na nizim obrtajima..
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7304
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
U trecoj pri 80 km/h nikako nisu niski obrtaji
ristivoje- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2385
Godina : 43
Datum upisa : 30.08.2014
Ubacim u trecu na 45 kmh i dodajem gas naglo po ravnom i zvecnu ventili, tada je vec dostigao visoke obrtaje.Isto se desava i na uzbrdici na visokim.VPetar ::Pa nije realno da ocekujes da motor "puca" od snage na niskim obrtajima. Generalno je mucenje za motor ako drzis pun gas na nizim obrtajima..
Mislim da jednostavno tako mora da radi motor, ipak je to yugo 1989.Nisam pokusavao da oteram paljenje na 5 stepeni tada bi bio bas trom,mozda u tom slucaju ne bi zveketali
Stavi paljenje na nulu pa probaj tako u istim uslovima, ako se cuje isto onda to sto cujes nisu detonacije ili to sto ti kazes da zvekecu ventili onda zvekecu ventili tj soljice i nema veze sa paljenjem pa ga nasteluj kako treba bez tu je negde blizu skoro...
Ukoliko zvekecu na 0 stepeni.Mog li da ga vratim sa 0 stepeni na 7 kako je bilo i da vozim ili nije bezbedno?YUgisa ::Stavi paljenje na nulu pa probaj tako u istim uslovima, ako se cuje isto onda to sto cujes nisu detonacije ili to sto ti kazes da zvekecu ventili onda zvekecu ventili tj soljice i nema veze sa paljenjem pa ga nasteluj kako treba bez tu je negde blizu skoro...
Ako ti zvekece nesto na 0 stepeni onda nije paljenje u pitanju nego nesto drugo... I onda paljenje mozes staviti na 10...
ristivoje ::U trecoj pri 80 km/h nikako nisu niski obrtaji
Nisu, ali je rekao da se tad ne cuje
EDIT: Mozda je moj stil voznje drugacije, ali trecom na 50 odrzavam brzinu, ne dajem gun gas
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7304
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Okacio sam snimak kako sam nastelovao paljenje da se ventili minimalno cuju a da su performanse sasvim zadovoljavajuce za preticanje.Zamajac 10° a na remenici 9°.
Pozeljno je da se gleda na telefonu zbog rotacije snimka.
https://youtu.be/BAS1-sFGpJg
Pozeljno je da se gleda na telefonu zbog rotacije snimka.
https://youtu.be/BAS1-sFGpJg
Kupio sam stroboskop, koliko sam razumeo kači se na kabal svećice prvog (1) cilindra (prvi do zupčastog kaiša). Ovde vidim da se piše za 1.1 motor 9-10stepeni za BMB95, a li je isto za 1.3 sa ručnim sauhom?
Pošto moj stroboskop ima regulaciju ugla, tako da mogu a stavim tamo ugao i dovedem na 0 na reperu, pa mogu da proverim i dinamčko paljenje, da li postoji negde kriva? haynes kaže samo 24±2 @ 3800rpm, ali isto kaže 5stepeni za bezolovni za 65A (veroatno za automatski sauh)?!?!
Dok Haynes za Fiat uno i 1301 kaže 10statički i max 24±2
Još jedno pitanje, da li vakumski i mehanički se sabiraju, tj. tesitram na 3800rpm i dobijem 24 to je bez vakuma ili sa?
Pošto moj stroboskop ima regulaciju ugla, tako da mogu a stavim tamo ugao i dovedem na 0 na reperu, pa mogu da proverim i dinamčko paljenje, da li postoji negde kriva? haynes kaže samo 24±2 @ 3800rpm, ali isto kaže 5stepeni za bezolovni za 65A (veroatno za automatski sauh)?!?!
Dok Haynes za Fiat uno i 1301 kaže 10statički i max 24±2
Još jedno pitanje, da li vakumski i mehanički se sabiraju, tj. tesitram na 3800rpm i dobijem 24 to je bez vakuma ili sa?
inn_cabrio- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 105
Datum upisa : 30.09.2019
Na benzinu uglavnom stelujemo na 10 stepeni predpaljenja na 800 obrtaja kad se vakuum iskopca,bio 1.1 ili 1.3. paljenje stelujes na zamajcu,reper na remenici nije toliko precizan zbog plastike na poklopcu zupcastog..
Koliko znam vakum plus mehanicko je 36 stepeni a i to ti pise u knjizi,12 vakuum i 24 mehanicko
Koliko znam vakum plus mehanicko je 36 stepeni a i to ti pise u knjizi,12 vakuum i 24 mehanicko
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Mijenjao sam platine na svojoj 128 i sad ne znam kako namjestiti razvod paljenja. Ne mogu nikako pronaci ni jedne oznake. Moze li netko preciznije reci gdje su oznake na mjenjacu,pregledao sam cijeli motorni prostor i ne vidim gumu koja se spominje. Ako moze koja slika bio bih zahvalan
Vlado 128- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 115
Datum upisa : 14.03.2021
Mogu eventualno sutra da slikam, ali ako ispod termostata pogledas na zvono menjaca, imas rupu koja je fazon oko 3x2cm, mozda malo veca i na gornjoj strani rupe imas jedan manji horizontalan deo sa reperima za 0, 5, 10 i 12 stepeni. Ta rupa nekad ima gumeni cep, ali u globalu ih vecina nema na autu.
Ok,sutra cu pogledati.dali se moze prici tome bez skidanja necega ili moram skidati neke dijelove jer mi se cini to nepristupacno.
Pa ja obicno skinem akumulator, to pomaze sa uglom pod kojim se gleda.
Trebalo bi da moze da se vidi bez skidanja akumulatora,kod 128 je to ispod termostata,st termostat je malo veci. Jel mozes naci oznake na bregastoj?
Moze da se vidi, ali je dosta lakse, pogotovo za pocetnika
Na remenici bregaste kad se skine plasticni poklopac ima jedna tocka ali nema drugih oznaka s kojom bi ju poravnao.
Na samom plasticnom poklpcu postoje 3 crtice s donje strane koje bi mogle biti stupnjevi paljenja ali nema mjesta da se vidi s cime poravnati,morao bi motor izvaditi van ili se varam. Najlakse ce biti da neko pali auto a ja da zakrecem razvod pa ga onda po sluhu nastelati.😂
Na samom plasticnom poklpcu postoje 3 crtice s donje strane koje bi mogle biti stupnjevi paljenja ali nema mjesta da se vidi s cime poravnati,morao bi motor izvaditi van ili se varam. Najlakse ce biti da neko pali auto a ja da zakrecem razvod pa ga onda po sluhu nastelati.😂
Ima da se ravna sa oznakom na remenici klinastog. Na bregastoj od strane karburatora treba da bude crta na remenici koju trebas da ravnas sa crtom koja je na nosacu poklopca bregaste
Ne znam ovako napamet moram sutra pogledati nisam bas u tome,sve mi se cini da sam zasrao stvar skidajuci to dolje i da se sad mogu lagano j.... ako nista morat cu zvati nekoga da to nastela. Javim se ako bude kakvih pitanja.
Slikaj remenicu bregaste kad gledas od karburatora i slikaj ispod termostata menjac,da ti pokazemo gde je to sto gledas
Nasao sam rupu na mjenjaču i vidim da ima zareze pretpaljanja.
Dali netko može opisati ukratko korake kako se štela razvodnik, pošto nema nigdje u temi opisan proces.
Dali netko može opisati ukratko korake kako se štela razvodnik, pošto nema nigdje u temi opisan proces.
Ti imas platinas? Ako je elektronsko moras stelovati sa stroboskopom
Imam sa platinama razvodnik, platine sam stavio nove.
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Stelovanje paljenja
» Stelovanje paljenja 903 motor
» stelovanje elektronskog paljenja yugo 55
» stelovanje paljenja preko komparatera
» podaci za stelovanje paljenja i zazora na svecicama kod motora sa tng
» Stelovanje paljenja 903 motor
» stelovanje elektronskog paljenja yugo 55