A što da ne svratim

2 posters

Ići dole

A što da ne svratim Empty A što da ne svratim

Počalji od gvozdeni.ratnici Sre 18 Jan 2023, 13:24

Krenuh da protegnem gume na Zastavi 128, da obavim neke posliće u Čačku. Lep decembarski dan, mestimično oblačno, toplo, pčele izašle u pašu, vrcaćemo med kako je krenulo u februaru. I vidim tablu za manastir Ježevicu na putu kroz Zablaće. A zašto da ne svratim? Od kako mi je deda umro, a velika je legenda bio, rekao sam da ću više da se ugledam na njega. On je tako znao da ode u avanturu, bey nekog povoda. Tako i ja skrenuh. Nisam se pokajao, posle 4-5 km videh prelepi srednjovekovni manastir iz 14 veka. Nalazi se u samom podnožju planine Jelice, oko 11 km jugoistočno od Čačka. Sa jugozapadne i zapadne strane manastir Ježevicu okružuju šume i stene planine Jelice, zatim selo Banjica i Ježevica. Potok koji teče iz planine Jelice protiče južno pored manastira i postepeno se razliva i gubi po poljima i njivama sela Ježevice i Zablaća. Ovo privlačno mesto je po predanju za svetilište izabrao i sebi zadužbinu sagradio vojvoda srpskog cara Dušana, ban Milutin. Zaista prelepo mesto.

A što da ne svratim Viber_39
A što da ne svratim Viber_40
A što da ne svratim Viber_41

Nakon posete, krenuh nazad, međutim posle nepunog kilometra kako krenuh pa Zablaću, vidim tablu manastir Stjenik! E, pa ni tamo nisam bio! Skrećem! Posle vijugavog i talasastog puta u dužini od oko 4 kilometra, eto me ispred manastira. Ušuškan u stenama, dosta planinara unaokolo, odiše nekim mirom i planinskom radnom atmosferom. Otac Pajsije uvek nešto majstoriše. Po predanju manastir su podigla braća Mrnjavčevići pre Maričke bitke 1371. godine. Sadašnji hram sagrađen je 1802. godine, na molbu čačanskih i požeških kmetova upućenu beogradskom veziru, da obnovi stari koji je izgoreo. U manastiru se čuvaju mošti Sv. Jovana Stjeničkog, koga su Turci posekli 1802. godine. U blizini, ispod velike stene (u kojoj se nalaze pećine koje su, pretpostavlja se, služile kao isposnice, jer čitavo područje ima dugu monašku tradiciju), izbija jako vrelo. Narod veruje da je vrlo lekovito.
A što da ne svratim Viber_42
A što da ne svratim Viber_43
A što da ne svratim Viber_44

Krenuh nazad. U povratku svratih i kod spomen topa u, Drakčićima valjda, i nazad za Kraljevo.
Sve u svemu, svakog bih posavetovao da kad god može, i kada misli da nema vremena, napravi ovakva skretanja. Ona se pamte, i često vam se neće pružiti prilika da vidite tako neke interesantne lokacije. Svuda žurimo, žrtvujemo se, pa treba nekada odvojiti neki trenutak za našu dušu (u ovom slučaju to je bilo bukvalno  Angel  )
Svako dobro!
gvozdeni.ratnici
gvozdeni.ratnici
OHV 663ccm 21ks

Broj poruka : 46
Godina : 33
Datum upisa : 24.06.2022

Nazad na vrh Ići dole

A što da ne svratim Empty Re: A što da ne svratim

Počalji od YUgisa Sre 18 Jan 2023, 14:15

Super, drago mi je da 128mica slusa Wink

YUgisa