Povecavanje zapremine gepeka na Yugu
+3
Sultan
junior45
YUgisa
7 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Povecavanje zapremine gepeka na Yugu
Pala mi pre par nedelja ideja na pamet i ne mogu da je izbacim iz glave, pa reko da podelim sa vama, mozda neko ima neko misljenje ili predlog za unapredjenje ideje. Kontam da nesto nece biti preterano interesantno ljudima, ali ja se bas dosta razmisljam da napravim to Znam da ce vecini biti prva asocijacija sto samo ne oboris zadnje sediste, ali kad imas pojaseve i naslone za glavu, to nije brz proces, a kod ljubicastog je problem i zbog trkackih pojaseva. Takodje ovako nece biti toliko upadljivo da je nesto drugacije kao kada je oboreno sediste.
Razmisljao sam da napravim mehanizam koji bi pomerio zadnje sediste napred za oko 9cm (toliko ima mesta do prednjih sedista kad su pomerena skroz nazad). Mozda se ne cini puno, ali zapreminski bi to povecalo velicinu gepeka za oko 25% i dalo recimo dovoljno mesta da se fizicki stave tockovi, sanduk po duzini i slicno sto trenutno ne moze nikako da stane. Naravno bilo bi nemoguce voziti nekoga na zadnjem sedistu u slucaju da je pomereno sediste napred jer bi ostao totalno bez prostora za noge i bila bi rupa izmedju police (istina ja je ni nemam na ljubicastom) i sedista, ali svakako nije cilj da auto uvek bude u tom rezimu, samo ono kad zafali par cm prostora i da se koja kesa vise stavi.
Ideja je da se prepravi sarka na prednjem delu sedista gde se montira na patos i da se doda duza omca na naslonu. Evo skice u vrhunskom programu zvani paint
A) je fabricko resenje
B) je modifikovano ali kad je sediste na fabrickoj poziciji
C) je kada se pomeri sediste napred.
Znaci donja sarka bi imala dodatne sarke koje kad se istegnu skroz, bi pomerile sedalni deo ka napred. Za pomeranje bi bilo dovoljno podici sedalni deo i povuci ka napred, ka nazad je malcice teze jer treba podici i vratiti sarku nazad u odgovarajucu poziciju. Za naslon sam mislio samo na postojecu omcu da dodam jos jednu koja moze da se podigne i sediste postavim u fabrickom polozaju ili da se spusti i na tja nacin da se pomeri naslon ka napred.
Toliko sam smislio za sada
Razmisljao sam da napravim mehanizam koji bi pomerio zadnje sediste napred za oko 9cm (toliko ima mesta do prednjih sedista kad su pomerena skroz nazad). Mozda se ne cini puno, ali zapreminski bi to povecalo velicinu gepeka za oko 25% i dalo recimo dovoljno mesta da se fizicki stave tockovi, sanduk po duzini i slicno sto trenutno ne moze nikako da stane. Naravno bilo bi nemoguce voziti nekoga na zadnjem sedistu u slucaju da je pomereno sediste napred jer bi ostao totalno bez prostora za noge i bila bi rupa izmedju police (istina ja je ni nemam na ljubicastom) i sedista, ali svakako nije cilj da auto uvek bude u tom rezimu, samo ono kad zafali par cm prostora i da se koja kesa vise stavi.
Ideja je da se prepravi sarka na prednjem delu sedista gde se montira na patos i da se doda duza omca na naslonu. Evo skice u vrhunskom programu zvani paint
A) je fabricko resenje
B) je modifikovano ali kad je sediste na fabrickoj poziciji
C) je kada se pomeri sediste napred.
Znaci donja sarka bi imala dodatne sarke koje kad se istegnu skroz, bi pomerile sedalni deo ka napred. Za pomeranje bi bilo dovoljno podici sedalni deo i povuci ka napred, ka nazad je malcice teze jer treba podici i vratiti sarku nazad u odgovarajucu poziciju. Za naslon sam mislio samo na postojecu omcu da dodam jos jednu koja moze da se podigne i sediste postavim u fabrickom polozaju ili da se spusti i na tja nacin da se pomeri naslon ka napred.
Toliko sam smislio za sada
Naslon bi se kacio na isto mesto?
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Re: Povecavanje zapremine gepeka na Yugu
Da Ta omca bi bila kao fabricka samo duza od fabricke i kad se spusti mogla bi da klikne u fabricku bravicu.
A da li bi mogli da se naprave mali tj kratki klizachi, koji bi se usrafili izmedju postojeceg, gornjeg, dela sarke, i sedalnog dela?
Na taj nacin se sedalni deo ne bi podizao, nego bi se samo povukao unapred...
Malo veci trip je sa naslonom...
Na taj nacin se sedalni deo ne bi podizao, nego bi se samo povukao unapred...
Malo veci trip je sa naslonom...
- Broj poruka : 7089
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018
Mogu se napraviti klizaci, ali trebao bi onda napraviti i mehanizam da ga blokira u tom polozaju. Jer ne bih da se slobodno mrda tamo vamo kad se naglo koci. Imao sam situaciju ove godine u Kuli gde se iz nekog ralzoga suvozacevo sediste odblokiralo pri naglom kocenju i ode suvozac napred Sva sreca pa je trkacki pojas, da je niza osoba i standardni pojas, moglo bi nezgodno otici na vrat.
Mozes npr da namestis na sarke omcu nazad da se ona kad se produzis samo je rasiris i zakopcas tamo
To je tacno, morala bi neka blokadica da se napravi, nesto poput stifta ili bolcne...mozda je lakse izvaditi dve bolcnice sa okruglom osigurac alkom,iz svakog klizacha, pa ih vratiti da se sedalo opet "zabravi", nego fizicki podizati i spustati sedalni deo da bi se otvorile/zatvorile dodatne sarke...
Sto kazu, od dosta ideja, napravice se extra dobar projekat!
Ali sama zamisao je mnogo dobra!
Sto kazu, od dosta ideja, napravice se extra dobar projekat!
Ali sama zamisao je mnogo dobra!
Cedo, kako mislis da je rasirim? Pa jeste zamisao da bude na sarku i samo je spustim dole i upadne na fabricko mesto u bravicu.
Sultan, nemas puno mesta da gurnes ruku za bolcne, kad je sediste na mestu ok, ali kad ih izvuces nemas gde sa njima i ne mozes blokirati sediste od vracanja nazad jer ne mozes podvuci ruku ispod sedista jer je zavuceno bez pomeranja prednjih sedista... Takodje bi onda sediste morao da vuces uvek na sredini da bi klizalo paralelno da ne bi zaglavljivalo. Ili da izvlacis bolcne pa guras iz gepeka onda. Sedalni deo nije nesto preterano tezak kad ga podizes napred jer je sva masa pozadi i pritiska ga naslon.
Mozda eventualno klizac i da se napravi neka bravica u samom gepeku onda pa da onda ne mora nista iz kabine da se radi, nego odbravis iz gepeka i naslon i sedalni deo. Samo je stvar i jednostavnosti izrade
Sultan, nemas puno mesta da gurnes ruku za bolcne, kad je sediste na mestu ok, ali kad ih izvuces nemas gde sa njima i ne mozes blokirati sediste od vracanja nazad jer ne mozes podvuci ruku ispod sedista jer je zavuceno bez pomeranja prednjih sedista... Takodje bi onda sediste morao da vuces uvek na sredini da bi klizalo paralelno da ne bi zaglavljivalo. Ili da izvlacis bolcne pa guras iz gepeka onda. Sedalni deo nije nesto preterano tezak kad ga podizes napred jer je sva masa pozadi i pritiska ga naslon.
Mozda eventualno klizac i da se napravi neka bravica u samom gepeku onda pa da onda ne mora nista iz kabine da se radi, nego odbravis iz gepeka i naslon i sedalni deo. Samo je stvar i jednostavnosti izrade
Sto bi Jakovljev konstruktor aviona govorio:
-"...jednostavnost ne znaci zaostalost!"
Cak naprotiv! Treba pronaci najidealniju i najprostiju funkcionalnu stvar, za evo tvoju zamisao, jer tu onda nema sta da se nedajboze pokvari.
Sta znam, nekako mi je isprva zamisao sa sarkama bila komplikovana, ali kako sati prolaze...
A ne treba da se pomera ne znam koliko, samo malo se podigne i povuce unapred prema prednjim sedistima a ostalo odrade sarke i sama masa sedala...
Mozda da se na zadnjem delu sedala naprave ti moji pomenuti klizaci, da kada se sediste vuce u nazad, bude lakse,da se sedalo vrati u prvobitni polozaj, onda nema potrebe za bolcnicama...ili se i one mogu dodati ako je neophodno...a i da se ne odere tepih.
Dovoljni su mozda, npr lageri na sedalu koji putuju u U profilu, ili tako nesto...sa svake str sedala po jedna takva "shinica"...
-"...jednostavnost ne znaci zaostalost!"
Cak naprotiv! Treba pronaci najidealniju i najprostiju funkcionalnu stvar, za evo tvoju zamisao, jer tu onda nema sta da se nedajboze pokvari.
Sta znam, nekako mi je isprva zamisao sa sarkama bila komplikovana, ali kako sati prolaze...
A ne treba da se pomera ne znam koliko, samo malo se podigne i povuce unapred prema prednjim sedistima a ostalo odrade sarke i sama masa sedala...
Mozda da se na zadnjem delu sedala naprave ti moji pomenuti klizaci, da kada se sediste vuce u nazad, bude lakse,da se sedalo vrati u prvobitni polozaj, onda nema potrebe za bolcnicama...ili se i one mogu dodati ako je neophodno...a i da se ne odere tepih.
Dovoljni su mozda, npr lageri na sedalu koji putuju u U profilu, ili tako nesto...sa svake str sedala po jedna takva "shinica"...
Namestis klizace dole kao stega,na navoj 😁 ili sa sinama od st sedista,a gore sarka usrafljena na sediste a na drugu stranu sarke se stavi omca koja se ispruzi kada sediste se pomeri
Dobro ta omca nije toliko problem, srafice se na fabricku omcu Pa problem sa navojem je sto treba obe strane i opet je stvar kao i kod bolcni, da bi to uradio moras podvuci ruku pod sediste
Ne bih stavljao sinu nazad na sediste jer mora da se onda srafi to na patos i sediste da se prepravlja tu itd, ne bih bas da busim puno rupa itd, samo da dodam na postojece delove, eventualno da rastavim fabricku sarku na sedistu zbog prakticnosti
Ne bih stavljao sinu nazad na sediste jer mora da se onda srafi to na patos i sediste da se prepravlja tu itd, ne bih bas da busim puno rupa itd, samo da dodam na postojece delove, eventualno da rastavim fabricku sarku na sedistu zbog prakticnosti
Pa ne moras busiti dodatne rupe,napravis da se srafi na fabricka mesta,svakako imas sarku i onu polugu nazad na sedistu,pa usrafis na njihova mesta
Pa klizac ima muski i zenski deo? A mislim da lezaj ne bi isao lepo po tepihu s obzirom da patos nije ravan i simetrican zbog rupe za rezervoar... I na koju polugu mislis nazad? Tamo nema rupa?
Upravu si,mislim da tempo to nije imao,45ica je imala tu polugu,kao drzi sediste u pravcu
twingo prve serije ima takva sedišta
snopy106- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 75
Datum upisa : 05.03.2020
Jeste,al njegovo mislim da je vise sluzilo da poveca mesta putniku nego da poveca mesta u gepeku
Pa jedno je povezano sa drugim..
snopy106, na ovo mislis?
snopy106, na ovo mislis?
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7302
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Sigurno misli na to, ali to je malo teze napraviti od nule i zahtevalo bi puno redizajna sedista
A kad bi primenio tvoje resenje samo da ne bude ispod sedista nov mehanizam nego da se namesto da pada ispred,jedino sto se onda vidi 😂
Lakse skupljanje 😁
Ali onda opet mora da se blokira mehanizam da se ne otvori sarka A ovako je sediste blokirano od klizanja dok se ne podigne
Pa npr ako namestis da se vidi spolja sarka,moze da uvijes sraf ili tako nesto,lako je napraviti zakljucavanje ako imas pristup i vidis
Ili samo pomeri sediste napred i super taman, niko nece ni sedeti nazad
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7302
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Strana 1 od 2 • 1, 2
Similar topics