Pedala kočnice Fićo

4 posters

Ići dole

Pedala kočnice Fićo Empty Pedala kočnice Fićo

Počalji od Basko Sre 30 Avg 2017, 10:20

Ima li tko ideju za rješenje problema!?
Fićo je novi tip 850, novi tip glavnog kočionog cilindra za dvokružno hidraulične kočnice.
Do sada je pedala bila niska i svako toliko znala je propasti do dna kao da u sistemu ima zraka. Odzračio sam sva 4 cilindrića, ali problem je ostao. Uzeo sam novi glavni cilindar (marka LPR) identičan je starome po izgledu. Riješio se problem nasumičnog propadanja kočnice, što bi značilo da je stari cilindar (vjerojatno još originalan) bio neispravan.
Ostao je drugi problem, niske pedale. Pedala ima lufta i tek tamo 2-3cm od poda počinje kočiti (sada sa novim cilindrom koči odlično). Na starom Fići mi je kočnica kada je sve izmijenjeno uvijek bila pri samom vrhu, što napraviti?
Mislio sam da je štangica pedale koja ulazi u cilindar pojedena, ali je potpuno obla kako je i obrađena tvornički i nema naznaka trošenja. Pakne nisu nove ali nisu ni krajnje loše za zamjenu rekao bih preko 50% mesa.
Jedino si mislim da nije netko išao tokariti doboše pa ih previše stanjio te je sada veliki razmak između doboša i pakni, ali nisam siguran bi li to rezultiralo toliko niskom pedalom kočnice?

Basko
OHV 903ccm 45ks

Broj poruka : 315
Datum upisa : 14.01.2014

Nazad na vrh Ići dole

Pedala kočnice Fićo Empty Re: Pedala kočnice Fićo

Počalji od YUgisa Sre 30 Avg 2017, 11:02

Nema veze trosenje, jer tecnost sidje dole i popuni prostor od izbacenih klipcica na cilindrima, tako da pedala uvek ostaje gore. Trebao si izmeriti dubinu klipa gde ide stanglica od jednog i drugog glavnog kocionog, jer to nekad zna da se razlikuje... Zazor izmedju stanglice i klipa je obicno nesto u rangu oko 0.8-1mm kod auta, barem sto sam ja vidjao... Kod tebe je mozda 2-3mm pa treba prvo pomeriti stanglicu dosta pa tek onda pocne da gura klip u glavnom kocionom pa zato nisko hvata.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Broj poruka : 62063
Godina : 35
Datum upisa : 08.03.2008

http://boyracermotorsport.forum315.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Basko Sre 30 Avg 2017, 11:12

Aha onda možemo eliminirati pakne/doboše.
Na oko su mi izgledali identični cilindri. Također taj od LPR-a sam stavio na drugog Fiću i radi odlično već par godina. Pedala je bila niska i sa starim cilindrom, a novi nije riješio problem (osim što više ne propada nasumično)...
Može li se štangica od pedale tj. pedala ikako podešavati? Prijatelj je sebi narezao navoj na štangicu pa navidao dodatak sa kojim podešava luft, ali opet to mi je puno posla... tj. mislim da bi se trebalo naštimati i bez toga pošto je sve standardno scratch
P.S. Ručna je dobro podešena na 3-4 zuba i drži odlično.

Basko
OHV 903ccm 45ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Basko Sre 30 Avg 2017, 20:24

Bio sam danas na jami. Štangica od pedale je jako puno odmaknuta od cilindra, rekao bih barem 5mm. Pedala nema previše lufta i uredno potišće štangicu. Pada mi na pamet jedino da su u tvornici krivo odštancali rupe prihvata glavnog kočionog cilindra, tj. da su ga previše odmakli od pedala... Probao sam odvidati cilindar i pedale i primaknuti ih ali ništa od toga silent

Basko
OHV 903ccm 45ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Sre 30 Avg 2017, 20:32

dovari malo Very Happy
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Sre 30 Avg 2017, 21:37

Pa da, velik je luft, e sad ne znam da li je na Fici kao na Yugu, ja mislim da je slicno resenje, da stanglica ide u klip tako da mozes samo uzeti premeriti tacno zazor i onda ubacis neku cauricu samo izmedju da popuni taj prostor. Kazem te razlike postoje, ali ne znam kako je kod Fice oko podesavanja, na Yugu moze da se podesava zazor...

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miljan Sre 30 Avg 2017, 22:08

Pojela se stanglica, klasican problem kod Fice, mora da se navari i obradi.

Miljan
SOHC 1581ccm 88ks

Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Basko Čet 31 Avg 2017, 10:47

Kad sam mijenjao cilindar pogledao sam štangicu i na oko mi nije izgledala potrošena već sasvim lijepo obla, čudno mi je da se u 55tkm mogla toliko potrošiti... nema veze, svakako problem je u samoj štangici pa ću onda nju produžiti kako kažete.
Mislio sam da je bolje riješenje od navarivanja narezati navoj na štangici i navidati jednu čahuricu kao što je na štangici od gasa karburatora sa protumaticom. Onda po želji produžiti štangicu koliko treba.

Basko
OHV 903ccm 45ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Čet 31 Avg 2017, 11:12

Da, to je najbolje resenje Wink Yugo ima to fabricki, NT ima na samoj stanglici a ST na samoj papucici.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miljan Čet 31 Avg 2017, 11:47

Moze i tako, bolje je, navarivanje pamtim od starih majstora jos kad sam bio klinac xD
Kod drugara na kecu bez serva je isto bio takav problem, pa smo jednostavno uzeli M8 sraf, isekli mu glavu, zaoblili vrh i usrafili ga umesto stare sipkice koja je bila prekratka i kad se potpuno odvije.

Miljan
SOHC 1581ccm 88ks

Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Basko Pon 30 Okt 2017, 20:20

Da javim da sam riješio Smile
Bio do prijatelja da narežem navoj i dodam čahuru, a on nađe još jedne pedale od Fiće i skine štangicu sa njih. Premjerimo moju i tu drugu a ta duža 7mm. Montirao sam tu drugu i sad pedala ima 1cm lufta što je u redu. Očito su u tvornici stavili prekratku i sigurno je oduvijek imao nisku pedalu kočnice, jer je nemoguće da se toliko pojela na maloj kilometraži.

Pedala kočnice Fićo 23107359_10215082694768598_1631683391_o

Basko
OHV 903ccm 45ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics