Zamena sofersajbne yugo
+9
Jandro
Sima21
Nikola I.
Tatamata
Mitke
YUgisa
Zuty
ZAC
venoman
13 posters
Strana 1 od 1
Zamena sofersajbne yugo
Da li neko zna kako se skida sofersajbna na yugu?
venoman- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 367
Datum upisa : 16.11.2012
Re: Zamena sofersajbne yugo
Lako.... teeba ti pomocnik.... Jedan treba da sedne u auto , i to izmedju prednjih sedista.
Zatim noge (najbolje bosim stopalima) ...postavlejnim simetricno u odnosu na soferku...lagano pritiska vise gornji deo sofersabne...i u isto vreme rukama navlaci usnu kedera preko falca na limu.... kada se odlepi svuda..postepeno se gura... Pomocnik sa spoljne strane pridrzava da ne padne na haubu kada iskoci keder sa falca..
Postavlajnje se vrsi tak osto se u keder uvuce kanap...tako da spoj dva kraja bude u gornjoj zoni , na polovini ..ukrste se krajevi. Soferku zajedno sa kederom prisloniti sa spoljne strane tako da keder vec legne na falc u donjoj zoni (celom dolnjom stranom0 Pomogne se prstima da keder legne.. kada je keder legao dole..polako se povlace krajevi kanapa (pocetak je gornaj sredina soferke) i prstima pomaze da keder seda na falc.
Postepeno se kanap izvlaci ...paziti da kanap ne pocepa keder..moze s edesiti... najbolje ga je namocioti deterdzentom za sudove..da lakse klizi iz gume i savija "usnu" kedera.
Zatim noge (najbolje bosim stopalima) ...postavlejnim simetricno u odnosu na soferku...lagano pritiska vise gornji deo sofersabne...i u isto vreme rukama navlaci usnu kedera preko falca na limu.... kada se odlepi svuda..postepeno se gura... Pomocnik sa spoljne strane pridrzava da ne padne na haubu kada iskoci keder sa falca..
Postavlajnje se vrsi tak osto se u keder uvuce kanap...tako da spoj dva kraja bude u gornjoj zoni , na polovini ..ukrste se krajevi. Soferku zajedno sa kederom prisloniti sa spoljne strane tako da keder vec legne na falc u donjoj zoni (celom dolnjom stranom0 Pomogne se prstima da keder legne.. kada je keder legao dole..polako se povlace krajevi kanapa (pocetak je gornaj sredina soferke) i prstima pomaze da keder seda na falc.
Postepeno se kanap izvlaci ...paziti da kanap ne pocepa keder..moze s edesiti... najbolje ga je namocioti deterdzentom za sudove..da lakse klizi iz gume i savija "usnu" kedera.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Tako najbolje puca soferka, jos ako je jednoslojna.
Zuty- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2224
Godina : 30
Datum upisa : 17.06.2013
Komadima isecenog lima 0.6 10 komada prvo poturiti u gornji deo pa zatim sa strane e onda rukama samo lagano i izlazi mnogo lako. Za postavljanje se slazem.
https://www.youtube.com/watch?v=BWsSK_U_NKQ
Jeste da je napukla, ali to je taj sistem o kom pricate..
https://www.youtube.com/watch?v=BWsSK_U_NKQ
Jeste da je napukla, ali to je taj sistem o kom pricate..
Zuty- SOHC 1290ccm 60ks
Meni su je i u servisu skinuli tako.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Malo vece drvo resava sve muke
Zuty- SOHC 1290ccm 60ks
pa ako je i onako menjas cekic i udri a posle kad je budes stavljo radis po ps-u
Tatamata- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 263
Datum upisa : 25.02.2015
Cekic, pa da resava mnoge probleme na autu...
Nikola I.- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2252
Godina : 29
Datum upisa : 07.05.2015
Mozda menja keder. Sa komadicima lima je komsija skidao kod mene na konfortu. Nisam bio prisutan kada je to radjeno pa ne znam bas tacan postupak. Otrpilike, zavrati malo keder, pa poturi limic, pa sve tako redom. Bas kao sto je i Zuty napisao.
Sima21- SOHC 1290ccm 73ks
- Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009
Zastava je verovatno jedini proizvođač kola koja je i u 21. veku ugrađivala stakla sa kederima,kad su već svi uveliko prešli na lepljenje istih... Ustvari,možda su još Dacia Solenca i neke Lade imale taj oldschool pristup...Istočni Blok,bajo moj...
Jandro- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 531
Godina : 41
Datum upisa : 20.03.2013
Po meni je to sa kederima bolje od lepljenja bar sto se tice menjanja i uradi sam varijante.
ima li neka fora da se namaze sofersjabna necim da manje magli kad je kisa?
po mraku se nista ne vidi
po mraku se nista ne vidi
nadal- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 487
Datum upisa : 28.12.2020
Ako problem imas sada, onda proveri da tebi ne curi radijator kabine jer hoce da magli od isparavanja antifriza.
po jakoj kisi i mraku, naravno
nadal- OHV 903ccm 45ks
Mozda tebi i curi voda u kabinu pa ti je tepih mokar.
Od toga znaju jako da magle stakla iznutra.
Prskaj vodu u kutiju za ventilaciju i oko nje pa vidi kakvo je stanje unutra.
Od toga znaju jako da magle stakla iznutra.
Prskaj vodu u kutiju za ventilaciju i oko nje pa vidi kakvo je stanje unutra.
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Gde se tacno u kutiji za ventilaciju nalazi cep za odvod koji moze da se zapusi?Zatekla me je lokva vode u ispod tepiha zuvozacevih nogu.A istovremeno postoji problem,da je sajla koja regulise grejanje u kabini zakocena(nevezano od rucnog pomeranja klapne kod osiguraca),ne mrda.Znam za dva odvoda vode ispod sofersajbne
Beliyugo1989- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 65
Datum upisa : 05.06.2023
Kod karburatorskih verzija je na dnu kutije za ventilacije, fabricki tu ima kao neki mali levak koji moze da se opipa na dnu kutije kad gurnes ruku tamo iznad alternatora, a kod EFI modela je na zidu ka motoru i nije levak nego kao gumena klapna.
mislio sam jel ima neka fora da se namaze staklo necim da manje magli po vlaznom vazduhu?
nocu po kisi je stvarno problem, kondenzuju stakla strasno
ja sam namerno ukljucio ventilaciju po kisi, ne secam se grejanje ili hladjenje
nadal- OHV 903ccm 45ks
Ima, ali ako imas tehnicki problem sa maglenjem u sred leta, onda mazanje toga ako i pomogne tokom leta, zimi sigurno nece. Moze da smanji maglenje, ali nece bas neutralisati ga u potpunosti.
Imas anti-fog sredstva ali sta ti to vredi kada ce ti umesto magljenja stakala curiti voda iznutra? Jer sa njim onda ne magli ali imas sve kao kapljice vode iznutra.nadal ::mislio sam jel ima neka fora da se namaze staklo necim da manje magli po vlaznom vazduhu?
Problem ne resavas mazanjem bilo cega vec nalazis zasto to toliko magli.
Magli ti jer ti je nesto vlazno/natopljeno vodom i isparava prema soferci.
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Drugari,da li imate neke informacije o ruskim soferkama za yugo?Jel se susretao neko sa tim?Ne znam na yugo in koje su sve ugradjivane(znam za neke ruske podizace).Nasao sam jednu novu u servisu,nemontiranu.Troslojna kazu(dvoslojna + lepak).
Jos nesto,da li preporucujete pri montazi da se utopi šasija i keder u Wurth lepak za kedere,i da voda nigde ne moze uci?
Hvala
Jos nesto,da li preporucujete pri montazi da se utopi šasija i keder u Wurth lepak za kedere,i da voda nigde ne moze uci?
Hvala
Beliyugo1989- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 65
Datum upisa : 05.06.2023
Sem valjda na pocetku proizvodnje po nekoj prici i to nisam siguran jel bilo samo za Z101, sve novije soferke su vise slojne. Nisam cuo da su radjene u Rusiji, ali ako pase, staklo ko staklo, standardi su jako ograniceni kod njih tako da ne mogu biti drasticne razlike. Mislim da kad se ocisti lepo keder i ako nije nesto popucao od starosti i sunca, ne bi smelo da bude problema sa curenjem. Takodje da je otpusen odliv kod A stubova da moze voda da iscuri iz kedera. Ako bi i nesto mazao, ne bih se odlucio za lepak za kedere jer ako se slucajno razbije onda imas ogroman problem sa demontazom.
» Zamena motora i menjaca iz yugo 55 u yugo 45 ???
» Zamena
» Zamena plovka
» Zamena glavcine zadnjeg tocka Yugo
» Zamena
» Zamena plovka
» Zamena glavcine zadnjeg tocka Yugo
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu