Asus Dashcam - Kamera za automobil
4 posters
Strana 1 od 1
Asus Dashcam - Kamera za automobil
Dobih na test ASUS Dashcam, tj. prototip automobilske kamere koja će se naći na tržištu uskoro ne samo kod nas nego širom sveta. Iskreno ne bih se bavio ovim malim parčetom „automobilskog hardvera“ da nisam već koristio nekoliko kineskih rešenja u službenim automobilima, koji na žalost ne da ne mogu da priđu kvalitetu snimka ovog uređaja, nego kao da se radi o totalno drugom segmentu uređaja. Snimci su jasni, i kristalno čisti, oštrina snimka je na zavidnom nivou i kao da se radi o profi kameri za snimanje, a ne kameri za snimanje tokom vožnje.
Još jednom uređaj nije ugledao svetlost dana zvanično, i dobijen je na test poverljivo. Pa da krenem redom.
Za storage koriste se Micro SD kartice, kapaciteta prikazanih ispod. Preporučuju se kartice veće brzine, tipa klase 10, tj. sa minimum 8GB prostora. Međutim poželjno je da kupite Mircro SD karticu što većeg kapaciteta, jer ukoliko se jednim snimkom potroši ceo prostor na kartici, sistem će po automatizmu izbrisati stari snimak i početi sa snimanjem novog, naravno ukoliko nema dovoljno prostora.
Montiranje je moguće u više pravaca, dok je power povezivanje klasično preko konektora za upaljač, ili USB konektor ukoliko automobil poseduje isti.
Što se tiče rada, po default-u po pokretanju automobila kamera se pali i kreće da snima automatski, naravno to može da se promeni na manuelno, tj. pri pokretanju dovoljno je da pritisnete samo ok, i od tog trenutka krenula bi da radi, tj. snima.
Takođe tu je i mod za „nezgode“ po meni veoma korisna alatka. Naime, u slučaju sudara ili bilo kakve značajne promene G ili centrifugalne sile, kamera bi automatski krenula da snima, naravno mod mora da je uključen prethodno.
Zašto je bitno snimanje po automatizmu nastalo nezgodom? Ako se vratimo unazad, tj. spomenuo sam da ukoliko imate stari snimak, i nemate dovoljno prostora za snimanje novog, kamera će automatski izbrisati prvi stari snimak i počeće snimanje novog. Međutim, ukoliko je snimak (stari) nastao u nezgodi, tj. snimljen po automatizmu bilo kakvim potresom, taj snimak neće moći biti automatski izbrisan – snimak ostaje zaključan i može samo ručno da se izbriše. Potom sam uređaj će vas upozoriti ako prelazite preko pune trake, ili ako dođe do bilo kakvog značajnijeg prelaska iz trake u traku. Naravno tu su i klasična upozorenja, tipa prebrzo vozite itd.
Što se tiče rezolucija snimanja, krajnje su impresivne za ovoliko mali uređaj, tj. moguće opcije snimanja su 1080P_HDR/30FPS , 1080P/30FPS , 720P/60FPS, 720P/30FPS. Moguće je isključiti ili uključiti mikrofon.
Svaki snimak može da se pregleda i preko same kamere, da se izbriše, da se podesi brdo opcija za upozorenja.
Jedno od meni interesantnijih opcija je i ta da u slučaju ako se približite drugim kolima bićete upozoreni, gde cela tehnologija radi na bazi komunikacije G senzora i GPS-a, tj. to je moja neka slobodna procena.
Za vikend ako bude bilo sunca, radim snimak noćni, snimak po danu, sve bacam na dropbox. U međuvremenu evo još slika.
Još jednom uređaj nije ugledao svetlost dana zvanično, i dobijen je na test poverljivo. Pa da krenem redom.
Za storage koriste se Micro SD kartice, kapaciteta prikazanih ispod. Preporučuju se kartice veće brzine, tipa klase 10, tj. sa minimum 8GB prostora. Međutim poželjno je da kupite Mircro SD karticu što većeg kapaciteta, jer ukoliko se jednim snimkom potroši ceo prostor na kartici, sistem će po automatizmu izbrisati stari snimak i početi sa snimanjem novog, naravno ukoliko nema dovoljno prostora.
Montiranje je moguće u više pravaca, dok je power povezivanje klasično preko konektora za upaljač, ili USB konektor ukoliko automobil poseduje isti.
Što se tiče rada, po default-u po pokretanju automobila kamera se pali i kreće da snima automatski, naravno to može da se promeni na manuelno, tj. pri pokretanju dovoljno je da pritisnete samo ok, i od tog trenutka krenula bi da radi, tj. snima.
Takođe tu je i mod za „nezgode“ po meni veoma korisna alatka. Naime, u slučaju sudara ili bilo kakve značajne promene G ili centrifugalne sile, kamera bi automatski krenula da snima, naravno mod mora da je uključen prethodno.
Zašto je bitno snimanje po automatizmu nastalo nezgodom? Ako se vratimo unazad, tj. spomenuo sam da ukoliko imate stari snimak, i nemate dovoljno prostora za snimanje novog, kamera će automatski izbrisati prvi stari snimak i počeće snimanje novog. Međutim, ukoliko je snimak (stari) nastao u nezgodi, tj. snimljen po automatizmu bilo kakvim potresom, taj snimak neće moći biti automatski izbrisan – snimak ostaje zaključan i može samo ručno da se izbriše. Potom sam uređaj će vas upozoriti ako prelazite preko pune trake, ili ako dođe do bilo kakvog značajnijeg prelaska iz trake u traku. Naravno tu su i klasična upozorenja, tipa prebrzo vozite itd.
Što se tiče rezolucija snimanja, krajnje su impresivne za ovoliko mali uređaj, tj. moguće opcije snimanja su 1080P_HDR/30FPS , 1080P/30FPS , 720P/60FPS, 720P/30FPS. Moguće je isključiti ili uključiti mikrofon.
Svaki snimak može da se pregleda i preko same kamere, da se izbriše, da se podesi brdo opcija za upozorenja.
Jedno od meni interesantnijih opcija je i ta da u slučaju ako se približite drugim kolima bićete upozoreni, gde cela tehnologija radi na bazi komunikacije G senzora i GPS-a, tj. to je moja neka slobodna procena.
Za vikend ako bude bilo sunca, radim snimak noćni, snimak po danu, sve bacam na dropbox. U međuvremenu evo još slika.
Spacemaster- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 5
Datum upisa : 03.09.2013
Re: Asus Dashcam - Kamera za automobil
Nisam naveo, s obzirom da se ne radi samo o kameri, nego i svim navedenim stavkama, cena će biti tu negde oko 100-120evra. Pogodnost je što ima baš dugačke kablove i može da se montira recimo na postojeću multimediju, a prethodno da se zalepi na retrovizor, u čije kućište, kroz enterijer mogu da se sakriju kablovi, te onda u tom slučaju deluje kao da je sastavni deo opreme automobila.
Bas zanimljiva stvar.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Korisna i u raspravi sa cika-policajcima:)
ristivoje- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2385
Godina : 43
Datum upisa : 30.08.2014
Dobijes kaznu za neovlasceno snimanje Ja sam uzeo meni bas iz tog razloga ali na zalost nije potrajala duze od 2-3 meseca, mozda ni toliko, sva sreca uzeo sam polovnu u garanciji, platio 4000, dobio 6000 nazad
ahahah da vidim ko ce da mi napise za neovlasceno snimanje? Ne ometas ga u vrsenju sluzbene duznosti, moze da se sagne samo.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
Da,da se sagne i da vidi da nema prekrsaja npr:P
Ja sam pre par dana citao zakon bas o tome i napisan je jako "siroko" i iako bi realno trebalo da se tumaci tako da ga to ne ometa moze da se tumaci i tako da ga ometas...
Znam da su ljudi izbegli kaznu za punu liniju i sl. a ako ga ometa kamera,nek se makne dalje od objektiva Nigde ne pise da ne smes da je drzis u vozilu.
Nije problem posedovanje, nego snimanje koje po zakonu ti kao mozes da zloupotrebis pa se vade na to. To je kao sto su snimili one Komunalce sto su hapsili onu zenu pa se izvlace kao na foru da je to zloupotreba jer su u medijima prikazani kao da rade nesto van zakona. Klasican onaj nas zakon da su zasticeni ko pande. Ali da ne idemo u off.
I zastitnik gradjana je izjavio da kao gradjanin imas pravo da snimas sve dok izricito nema znaka da je zbranjeno snimanje, ili dok zbog istrage ne bude zabranjeno snimanje, u svekom drugom slucaju imas puno pravo.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
Realno ne mogu ti ništa http://damirbodor.com/ugradnja-kamere-u-automobil/
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu