Yugo 55 - Upaljac ugradnja
+4
Miljan
ZAC
boban1995
YugoM55
8 posters
Strana 1 od 1
Yugo 55 - Upaljac ugradnja
Pozdrav, novi sam na forumu, a i u automobilizmu i slabo se razumem oko automobila, a imam zelju da sto vise naucim. Tako da imam jedno pitanje za vas, u yuga 55 (89.) nemam ugradjen upaljac, kupio sam upaljac i uz upaljac dobio neku debelu crvenu zicu.. Gledao sam da li ima izvedeni kablovi, ali nema... E sad, citao sam po netu i naisao sam da moze da se dovede zica od akomulatora do upaljaca i to da bude + ali mora da se stavi " padajuci osigurac " e sad muci me to kakav je to padajuci osigurac? I ako moze neko detaljno da mi objasni kako da to povezem i da to funkcionise... Hvala unapred!
boban1995- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 23
Godina : 29
Datum upisa : 17.05.2013
Re: Yugo 55 - Upaljac ugradnja
Na crvenu žicu ide plus, na tijelo upaljača se kači minus. Nikad čuo za padajući osigurač osim za onaj što ispadne iz ruke.
Možeš uzeti + s akumulatora, treba ti možda 2 metra kabela da ga dovedeš do upaljača. Na taj kabel stavljaš osigurač. Ima ih za kupiti sa kućištem za njih. Kabel ti je najjednostavnije uvesti u kabinu na mjestu gdje ulazi sajla kilometar sata. Trebaš skinuti kilometar sat i centralnu konzolu, tako da ti ona (centralna konzola) ostane visiti na onim sajlama za kontrolu grijanja/hlađenja. E sada imaš jedan kanal kroz koji su ti dovučene dvije žice za osvjetljenje onoga "displaya" na centralnoj konzoli koji pokazuje hlađenje/grijanje i usmjerenje struje zraka. Kroz taj kanal možeš provući kabel za upaljač, on ulazi dakle kod kilometar sata negdje i izlazi poviše centralne konzole. Možeš kakvom žicom pročačkati da mu otkriješ put. Nisam siguran gdje te dvije žice za osvjetljenje ulaze točno.
Što se mase, odnosno - tiče, njega možeš uzeti bilo gdje sa karoserije. Možeš ga povući i sa akumulatora, možeš ga uzeti i na mjestu gdje se kači motor brisača za karoseriju...vidjet ćeš tu ima dosta crnih - kablova spojenih. Naravno i - kabel provućeš kroz taj kanal.
Što se debljine žice tiče, nemoj uzeti baš nešto jako tanko ali niti nešto jako debelo. Onako reda veličine kao debljina žice za farove otprilike.
Možeš uzeti + s akumulatora, treba ti možda 2 metra kabela da ga dovedeš do upaljača. Na taj kabel stavljaš osigurač. Ima ih za kupiti sa kućištem za njih. Kabel ti je najjednostavnije uvesti u kabinu na mjestu gdje ulazi sajla kilometar sata. Trebaš skinuti kilometar sat i centralnu konzolu, tako da ti ona (centralna konzola) ostane visiti na onim sajlama za kontrolu grijanja/hlađenja. E sada imaš jedan kanal kroz koji su ti dovučene dvije žice za osvjetljenje onoga "displaya" na centralnoj konzoli koji pokazuje hlađenje/grijanje i usmjerenje struje zraka. Kroz taj kanal možeš provući kabel za upaljač, on ulazi dakle kod kilometar sata negdje i izlazi poviše centralne konzole. Možeš kakvom žicom pročačkati da mu otkriješ put. Nisam siguran gdje te dvije žice za osvjetljenje ulaze točno.
Što se mase, odnosno - tiče, njega možeš uzeti bilo gdje sa karoserije. Možeš ga povući i sa akumulatora, možeš ga uzeti i na mjestu gdje se kači motor brisača za karoseriju...vidjet ćeš tu ima dosta crnih - kablova spojenih. Naravno i - kabel provućeš kroz taj kanal.
Što se debljine žice tiče, nemoj uzeti baš nešto jako tanko ali niti nešto jako debelo. Onako reda veličine kao debljina žice za farove otprilike.
YugoM55- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 746
Godina : 31
Datum upisa : 13.10.2012
Izvinite sto kasno odgovaram, hvala na pomoci, zvuci jednostavno da se namesti, pokusacu za vikend to da uradim jer nije auto trenutno kod mene. Nego mi samo kazite koji osigurac da stavim?
E to bi netko iskusniji trebao da kaže...možda 20A... fabrička instalacija uopće nema osigurač.
Ima, fabricki je 16A prvi do kosa.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Znaci da stavim od 16A ili 20A ?
16.
Ali u tehničkom uputstvu za Koral/Tempo , pod shema osigurača nigdje nije spomenut upaljač.
Jedini 16A osigurači su ovi...
I (16A) sirena, ventilator hladnjaka, unutrašnje svetlo
J (16A) trepćuća svetla, stop svetla, grejač zadnjeg stakla
Ali u tehničkom uputstvu za Koral/Tempo , pod shema osigurača nigdje nije spomenut upaljač.
Jedini 16A osigurači su ovi...
I (16A) sirena, ventilator hladnjaka, unutrašnje svetlo
J (16A) trepćuća svetla, stop svetla, grejač zadnjeg stakla
Pa nije, ali tu je spojen, na J.
Jos samo jedno pitanje, da li taj kabal od akomulatora da spojim sa kutijom osiguraca i da tu stavim osigurac i da dovedem do kabine ili direktno od akomulatora, na kabal osigurac, nije vazno gde tacno da stavim osigurac i da dovedem do kabine?
Možeš i tako... onda ne moraš dovoditi kabel s akumulatora...spojiš ga na J osigurač, kabel prema upaljaču.
Pa tako ispada malo lakse...
A jel nece nista da smeta ovim svetlima i grejacu zadnjeg stakla?YugoM55 ::J (16A) trepćuća svetla, stop svetla, grejač zadnjeg stakla
Ako se tu i fabrički spaja onda neće.
Oke, hvala na pomoci, kad probam za vikend da povezem, javljam sta sam uradio.
yugo powered by lancia- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 108
Godina : 28
Datum upisa : 12.08.2017
Zuta je + za osvetljenje, zuto ljubicasta + upaljaca i crna je masa.
Jedna buksna na upaljcau je verovatno + a masa je samo telo ..onaj metalni deo spolja.
Jedna buksna na upaljcau je verovatno + a masa je samo telo ..onaj metalni deo spolja.
Poslednji izmenio ZAC dana Sub 10 Feb 2018, 19:40, izmenjeno ukupno 1 puta
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
To nije originalni upaljac i jako je los, bolje nadji original ili neki slican koji ima 3 buksne.
Vazi drugari hvala na brzom odg
yugo powered by lancia- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 108
Godina : 28
Datum upisa : 12.08.2017
Zasto je los ovaj upaljac? Imam ja slican. radi mi posao. Nisam mogao da nadjem original, to jest imao sam ga,ali se raspao od starosti.
Jedino sto sam kupio ovaj isti fm. pa se mislim da ga prodam, jer mi ga radio ne hvata. Slab mi radio ili antena izgleda. A resio sam da ugradim tablet u kasetu i zaobidjem radio za muziku, nego preko pojacala da ide multimedija preko njega
Jedino sto sam kupio ovaj isti fm. pa se mislim da ga prodam, jer mi ga radio ne hvata. Slab mi radio ili antena izgleda. A resio sam da ugradim tablet u kasetu i zaobidjem radio za muziku, nego preko pojacala da ide multimedija preko njega
Problem sa upaljacem na zastavi 128
Pozdrav! Imam problem sa upaljacem na zastavi 128, tj hteo sam da zamenim sigalicu jer je jedva sijala, ali kada sam krenuo da skinem zicu koja ide na pipak od sijalice morao sam jace da povucem jer izgleda da nikad nije skidana, ali umesto da sklizne zica, ja sam povukao i izvukao ceo pipak za sijalicu. Sada naravno ne mogu da ga vratim, ali upaljac radi normalno. Da li moze nesto da se desi tj da se zapali ili je to samo zica za sijalicu upaljaca? Ne znam nista oko elektrike i pitam za svaki slucaj. Hvala unapred!
Kibros128- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 58
Datum upisa : 01.07.2020
To je verovatno samo za sijalicu,ne bi trebalo da bude problema
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Hvala puno na odgovoru! I ja se nadam
Samo izoluj dobro taj plus od sijalice da to ne izgori slucajno osigurac od pozicije
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Hocu naravno
Similar topics
» Upaljac - kako ga ubaciti u YUGO 45
» Ugradnja alarma i CB na Yugo