Kubiciranje kompresionih komora
3 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 1
Kubiciranje kompresionih komora
Ovako, kao sto naslov kaze u mogucnosti sam da nabavim jeftino glavu od 1.5 motora tj ceo motor (iz Delte) interesuje me kako iskubicirati kompresione komore? Elem kompresione komore se razlikuju kod ove dve glave tj, na ovoj od 1.5 su vece, takodje kanali i ventili su veci. Pitanje je kako tacno odmeriti da se dobije kompresioni odnos od bar 10.5? Hvala svima na odgovorima i nadam se da nisam promasio temu
Re: Kubiciranje kompresionih komora
Komora se kubicira tako sto se okrene naopako glava da bude horizontalna i zatvore se ventili i uzmes lepo parce pleksiglasa ili nesto slicno, izbusis jednu rupicu i stavis to preko komore i onda uzmes spric i ubrizgas neku tacnost unutra dok ne popunis sve i izmeris lepo na spricu koliko si stavio... Tako bi mogao i cilindar da se izmeri mada ljudi obicno to samo matematicki sve sracunaju i premere, jedino za tacno merenje potrebno je kupiti dva indeticna dihtunga glave i onda jedan sabiti na meru da bi se izmerilo koliko se sabija pod opterecenjem i drugi onda stavis za krajnje sklapanje motora, mada ajde, ti ne ides na trke pa ne moras bas toliko precizno gadjati odredjen stepen kompresije...
A stepen kompresije se preracunava tako sto podelis ukupnu zapreminu cilindra (deo u bloku saberes sa zapreminom komore kod glave) u donjoj tacki cilindra sa zapreminom cilindra (obicno ostane samo deo oko karika i ako su malo klipovi upusteni plus zapremina komore od glave) kad je klip u gornjoj tacki i dobijes stepen kompresije.
Npr, za 1.1 motor komora za sagorevanje je 34ccm, jedan cilindar je 279ccm, to znaci da (297+34)/34=9.2
A stepen kompresije se preracunava tako sto podelis ukupnu zapreminu cilindra (deo u bloku saberes sa zapreminom komore kod glave) u donjoj tacki cilindra sa zapreminom cilindra (obicno ostane samo deo oko karika i ako su malo klipovi upusteni plus zapremina komore od glave) kad je klip u gornjoj tacki i dobijes stepen kompresije.
Npr, za 1.1 motor komora za sagorevanje je 34ccm, jedan cilindar je 279ccm, to znaci da (297+34)/34=9.2
Meni je 86 dal 84 mm precnik klipa, neznam tacno ali msm da je toliko, a kolko je tacno zapremina u glavi to neznam :/ znaci samo pleksiglas, voda i spric? to ne deluje tako slozeno bas cu pokusam prema meru iz ove glave koje imam napunicu komore i onda cu prelijem iz njih pomocu sprica u komore glave od 1.5 motora. Dokle dodje nivo vode u komori, dotle da obrusim glavu? jel tako?
86.2mm je precnik klipa koliko ja znam, samo oni 1298 ili vec koliko ccm su ako se ja nevaram okruglo 86mm. Isravice me Miljan ako sam pogresio, ne secam se vec tih podataka tacno a nemam pojma gde mi je to sacuvano na kompu. Ako su komore vece i tecnost prelijes iz 1.3 u 1.5 komoru, i po tome brusis onda ces dobiti fabricki stepen kompresije... A za veci stepen kompresije treba dodatno brusiti... Samo glava se ne brusi ravno nego pod uglom da se usprave vise ventili da se dobije vise prostora kod klipa sto dodatno otezava proracun...
86.4mm je 1301, a 86mm je 1290.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Sad sam malo razocaran sto se tice tog brusenja pod uglom :/ koliki je to ugao odprilike da imam predstavu i dali to mogu tako da urade ovi majstori sto ravnjaju glave??
Obicno se jedna strana prakticno ne dira i onda se skida pod uglom na drugu stranu koliko je potrebno, mada ako je bas neko drasticno brijanje, onda se skida sa obe strane samo ne jednako... Jedna strana je nula a druga ide tako 1-1.5mm Pa trebalo bi da mogu tj ne bi trebalo to da igra neku ulogu, ravnanje i ovo je prakticno isto samo ne treba podesiti tako da se sto manje skine materijala, nego da se obrije malo vise Mada nece to bas svi da prihvate, tj mnogi rade ravnanje ali nece da prihvate brijanje...
Hvala Yugisa samo jos jedno pitanje, mozda je glupo. Ako se jedna strana glave ostane na 0 o druga skine obrija pod uglom npr za 1.5mm nece li to uticati na brezone, tipa da se teze uvijaju u blok tj promasuju navoj? nebi valjalo da se nesto tako desi :/
Kolika je zapremina cilindra na 1.3 motoru? Hitno potrebna informacija, sto hitnije i unapred hvala
Zapremina cilindra je oko 365-366ccm koliko ja znam zajedno sa komorom za sagorevanje...
Pa razlika kad je klip skroz dole i gore je 1301/4=325.25ccm. A sad koliko ostaje mesta oko karika, koliko dihtung zauzima prostora i da li je klip bas ravan sa vrhom bloka ili ne plus udubljenje na klipu ne znam koliko zauzima prostora da bi se oduzelo od pune zapremine cilindra i dobila zapremina komore u samoj glavi...
Aham, dobro. Prema tome sa glavom od 1.1 (325,25+34)/34=10,56 sa obzirom da ce to biti malo manje zbog debljeg dihtunga. Stigla mi jutros glava od 1.1 efi 2003 godiste, 20e placena. Cvrsto sam se nameracio da je stavim na moj motor. Posto vozim na benzin, plin nemam, nece li biti detonacija sa njom? Nebi voleo da se desi neka nuspojava. Kako se tebi motor ponasao posle brijanja glave?
Ja ne znam ni tacno koliko je moja obrijana ni koliko je tacno podignuta kompresija, ali nije bilo nikakvih nus pojava a dosta je zivlji motor... Bice i manja od toga jer nije da je dihtung deblji nego ima veci otvor kao i sto karika ima duzi obim pa veci prostor oko nje... Svakako da ne bi smeo da bude problem sa detonacijama ako je tu do 10.5:1... Mada neki uspevaju da izguraju i 11:1... Plus ja verujem da moj EFI ima ranije paljenje barem u odredjenim rezimima...
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu