Elektricitet pri zatvaranju vrata
+6
CyberianIce
Louisss
Avram '90
darko-san
kalasnjikov
Stefan
10 posters
Strana 1 od 1
Elektricitet pri zatvaranju vrata
Pozdrav,imam pomalo neobican problem,bar ja tako mislim.U zadnjih par dana kada izadjem iz auta,i uhvatim za vrata da ih zatvorim,pecne me elektriciet,nekad malo,a nekad je bas neprijatno,a i bas me vec nervira.Ovo se desi i kad sam autu sasvim malo(samo sto ih uvezem u dvoriste).Da li se to jos nekome desavalo,i sta mislite da li je to normalan statici elektricite,ili bi moglo biti nesto drugo.Hvala unapred na odgovorima!
Stefan- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 67
Godina : 31
Datum upisa : 24.02.2010
Re: Elektricitet pri zatvaranju vrata
Meni se to desavalo, a i desava se sada ponekad. Provalio sam da me uvek pecne kad nosim jedan dzemper. Sto ima logike.
kalasnjikov- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 520
Datum upisa : 30.10.2010
APSOLUTNO, ko sto covek iznad rece, meni se redovno to desava.
darko-san- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 203
Godina : 46
Datum upisa : 05.01.2012
Darko,probaj da uzmeš h4 sijalicu u ruke i vidi da'l će sijati?
Meni ponekad,kad nosim neki glupavi dzemper,mogu da pipnem bilo šta metalno i onda pec!
Meni ponekad,kad nosim neki glupavi dzemper,mogu da pipnem bilo šta metalno i onda pec!
Avram '90- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4182
Godina : 34
Datum upisa : 29.08.2010
[quote="Avram '90"]Darko,probaj da uzmeš h4 sijalicu u ruke i vidi da'l će sijati?
To mi nije palo na pamet,razmislicu o tvom predlogu.
To mi nije palo na pamet,razmislicu o tvom predlogu.
darko-san- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 203
Godina : 46
Datum upisa : 05.01.2012
To je staticki elektricitet zbog razlicitih materijala na presvlakama sedista i odece. Zato obavezno na benzinskoj pumpi kad izadjete iz kola, prvo dodirnite lim vozila pa tek onda pistolj za gorivo. Nikako ne ulaziti u vozilo u toku tocenja goriva pa makar i samo za neke sitnice jer se opet pojavi naelektrisanost. Prilikom ubacivanja ili izvlacenja pistolja za tocenje goriva moze da dodje do varnice izmedju samog pistolja i lima na delu za ulivanje goriva jer vi drzite pistolj naelektrisani.
Al udavih!
Al udavih!
Louisss- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 281
Godina : 58
Datum upisa : 29.01.2012
Mene ubi u pojam. Svaki put kada zatvaram vrata tako jako opali da trgnem rukom mahinalno. @Louisss je objasnio kako i zasto se to desava a tu nema pomoci, samo treba obratiti paznju da se razelektrisete pre nego sto dirate poklopac rezervoara ili koristite rukavice na benzinskim pumpama.
Mene pecne uvek kada go vozim,pa izadjem
Moj auto je lud sto se toga tice,ali stvarno,pecne i to onako bas muski
Ne samo mene,nego i suvozaca kada imam,pa uglavnom sacekam da on prvi izadje i pipne vrata...sta cu,treba se snaci.
Koliko sam uspeo da skontam,jedino zimi nema te pojave, a evo ovih dana pocelo opet da pichi.
Jednom su mi rekli da zavrnem neki lancic ili tanku sajlicu za pod auta, negde gde se ne vidi,i da bude tolio parce da uvek dodiruje malo put.
Znam da veliki industrijski usisivaci imaju to, inace bez toga zna da pecne i da zaboli malo,cim primaknes prst na 2 cm od njega.
Moj auto je lud sto se toga tice,ali stvarno,pecne i to onako bas muski
Ne samo mene,nego i suvozaca kada imam,pa uglavnom sacekam da on prvi izadje i pipne vrata...sta cu,treba se snaci.
Koliko sam uspeo da skontam,jedino zimi nema te pojave, a evo ovih dana pocelo opet da pichi.
Jednom su mi rekli da zavrnem neki lancic ili tanku sajlicu za pod auta, negde gde se ne vidi,i da bude tolio parce da uvek dodiruje malo put.
Znam da veliki industrijski usisivaci imaju to, inace bez toga zna da pecne i da zaboli malo,cim primaknes prst na 2 cm od njega.
djzecky- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1098
Godina : 41
Datum upisa : 13.11.2008
Napravismo jacu struju od hidroelektrane Djerdap...
kalasnjikov- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 520
Datum upisa : 30.10.2010
Mene je jedno vreme isto tako pri izlasku iz auta znalo dobro da pecne,toliko dobro da me cela ruka zaboli a sada vise ne,ne znam zasto a i ne treba vise da me pecka
kokisa82- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 890
Godina : 42
Datum upisa : 22.02.2012
Hvala na raznovrsnim i odgovorima i predlozima sa h4 sijalicama ali mislim da jeste to do sintetike,jer imam dosta takve garderobe,pa je to verovano u pitanju.
Stefan- OHV 767ccm 30ks
ljudi mantese te se tih varnica i ne brinite zbog toga nije do auta do vas je to vi ste naelektrisani ta pojava se javlja kod ljudi koji su da kazem ostri i brzi sam organizam je takav probajte to sa vratima kad niste umorni , nervozni i kad vam je sve po volji tada elek. nema .
vatosevac- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 64
Datum upisa : 11.03.2012
Ja opet kazem da mene zimi nikada ne pecne,cim pocne lepse vreme eto ga.
Sada me to toliko zainteresovalo, da cu stvarno da okacim neki q da se vuce po putu pa cu da prenesem utiske nakon nekog vremena.
Sada me to toliko zainteresovalo, da cu stvarno da okacim neki q da se vuce po putu pa cu da prenesem utiske nakon nekog vremena.
Ja do sada ne znam da li mi se desilo 5 puta to, pa cak ni kad sam se vozio u djzeckyjevom Ritmu
ja vama opet kazem vase telo se oslobadja od elek. prilikom dodira drugog predmeta narocito kad je metal u pitanju drug mi je prof. fizike a pitao sam i jednog doktora odg. isti ako oni lupaju lupam ija .
Bas to! Covek je naelektrisan a ne auto!
Louisss- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 281
Godina : 58
Datum upisa : 29.01.2012
probao sam ja to da nekog drugog navucem da uhvati prvi za vrata kad izlazim iz auta njemu nista a mene zvizne.tako da to nije lose pipnes curu a ona se protrese i posle sta da ti kazem vozi misko
Niko druze nije rekao da ti lupas.
Kontam da sam ja naelktrisan a ne limarija, ali se iz nekog razloga lakse ili vise naelektrisem sedenjem u mom auto, nego u nekom drugom.
Takodje vazi i za moje saputnike. Mozda zbog specificnosti materijala presvlaka sedista ili necega drugog.
Resenje koje je meni danas pomoglo je da prvi kontakt sa metalom ne bude tek kada izadjem iz auta i pipnem vrata. Pre izlaska iz kola pipnem stub ili krov spolja dlanom i tek onda izadjem. Nije bilo peckanja kada zatvaram vrata.
Zimi se valjda ne desava zbog vece vlaznosti vazduha pa i varnice teze sevaju.
Da u kolima, tokom voznje imam kontakt sa metalom,to se ne bi desavalo.
Da vozim bos od sada i da stavim spotrske alu papucice na primer
Auto se takodje naelektrise spolja,od strujanja suvog vazduha i to bas redovno ali to nema veze sa ovim nasim peckanjem.
Citat
Zajednički rad Wolfson Elektrostaticsa i Asocijacije za istraživanja u industriji motora (Motor Industry Research Association - MIRA ) je obuhvatio merenje tranzitornog napona koje vozilo razvije na traci MIRA testa i zabeleženo je 5000 volti ili više. Ovaj elektrostatički napon, međutim, padne na nulu za manje od 1s po zaustavljanju vozila
Ceo tekst
http://www.cet.rs/cetcitaliste/CitalisteTekstovi/398.pdf
Kontam da sam ja naelktrisan a ne limarija, ali se iz nekog razloga lakse ili vise naelektrisem sedenjem u mom auto, nego u nekom drugom.
Takodje vazi i za moje saputnike. Mozda zbog specificnosti materijala presvlaka sedista ili necega drugog.
Resenje koje je meni danas pomoglo je da prvi kontakt sa metalom ne bude tek kada izadjem iz auta i pipnem vrata. Pre izlaska iz kola pipnem stub ili krov spolja dlanom i tek onda izadjem. Nije bilo peckanja kada zatvaram vrata.
Zimi se valjda ne desava zbog vece vlaznosti vazduha pa i varnice teze sevaju.
Da u kolima, tokom voznje imam kontakt sa metalom,to se ne bi desavalo.
Da vozim bos od sada i da stavim spotrske alu papucice na primer
Auto se takodje naelektrise spolja,od strujanja suvog vazduha i to bas redovno ali to nema veze sa ovim nasim peckanjem.
Citat
Zajednički rad Wolfson Elektrostaticsa i Asocijacije za istraživanja u industriji motora (Motor Industry Research Association - MIRA ) je obuhvatio merenje tranzitornog napona koje vozilo razvije na traci MIRA testa i zabeleženo je 5000 volti ili više. Ovaj elektrostatički napon, međutim, padne na nulu za manje od 1s po zaustavljanju vozila
Ceo tekst
http://www.cet.rs/cetcitaliste/CitalisteTekstovi/398.pdf
ovo ti je dobro sutra cu da detaljno procitam.odakle si ovo capio
Sa googla to je bio jedan od rezultata pretrage "Elektricitet u kolima"
djzecky hvala na linku,evo procitao sam ceo tekst,ima dobrih stvari.
Stefan- OHV 767ccm 30ks
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu