Menjač, ramena i glava upravljača
+3
Avram '90
kalasnjikov
dusanbe
7 posters
Strana 1 od 1
Menjač, ramena i glava upravljača
U pitanju je Yugo 55, 94.god. Teško ulazi u prvu i u rikverc, a čuje se krkljanje kada se brzo ubacuje u treću. Znam da je ovo standardna stvar, ali zanima me koliko može ovako da tera?
I drugo pitanje: kad sam otišo na reglažu s novim gumama, majstor mi reče da bi je džabe radio jer su mi otišla ramena i glava upravljača. Kolko moš se tera takav?
Ja sve kolko moš se tera, kolko moš se tera... E pa kad budem imo kinte prećiću na stranu za tuning
I drugo pitanje: kad sam otišo na reglažu s novim gumama, majstor mi reče da bi je džabe radio jer su mi otišla ramena i glava upravljača. Kolko moš se tera takav?
Ja sve kolko moš se tera, kolko moš se tera... E pa kad budem imo kinte prećiću na stranu za tuning
dusanbe- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 44
Godina : 38
Datum upisa : 20.11.2011
Re: Menjač, ramena i glava upravljača
Kad budes imao kintu, takav Yugo ce jedva stajati, kamo li ici. Kad nesto krci, ne ide, ima lufta, treba se odmah popravljati, svako odlaganje i teranje povlaci za sobom druge kvarove.
Za prvu rikverc su verovatno otisli sinhroni, a to sto krci mozda znaci da je i menjac otisao. Zamena menjaca i dobar polovan kostaju oko 70-100e.
Zamena ramena i spona kosta oko 50e.
Menjac mozes da teras, ali se nikad ne za kada ce mu doci kraj, a to sto imas luft u tockovima trebas pod hitno da resis.
Za prvu rikverc su verovatno otisli sinhroni, a to sto krci mozda znaci da je i menjac otisao. Zamena menjaca i dobar polovan kostaju oko 70-100e.
Zamena ramena i spona kosta oko 50e.
Menjac mozes da teras, ali se nikad ne za kada ce mu doci kraj, a to sto imas luft u tockovima trebas pod hitno da resis.
kalasnjikov- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 520
Datum upisa : 30.10.2010
A sta tačno znači ili radi taj luft u točkovima? Čuje se i neko skičanje u točkovima od skoro, sta bi to moglo biti? Paknovi nisu dobro legli ili ta ramena? Čemu uopšte ramena služe?
dusanbe- OHV 663ccm 21ks
Mozda su ti i lezajevi otisli!
Ako imas mnogo lufta u volanu,tebra,popravljaj to,opasnost si po sebe,a i po druge! Kako si uopšte registrovao auto? Jesi isao na tehnicki?
Ako imas mnogo lufta u volanu,tebra,popravljaj to,opasnost si po sebe,a i po druge! Kako si uopšte registrovao auto? Jesi isao na tehnicki?
Avram '90- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4182
Godina : 34
Datum upisa : 29.08.2010
Naravno da sam išo na tehnički. Volan mi doduše jeste lagan, kao da imam servo. Ali hvata odmah, nema lufta.
dusanbe- OHV 663ccm 21ks
Grubo receno, oscilirajuca ramena drze tocak za sasiju. Na krajevima ramena se nalaze gume, koje se vremenom pohabaju i rame dobije luft. Kad se to desi, pri vecim brzinama ili kocenju auto pocne da trese. Proveri ti to za tvoje dobro. PROVERI stanje ramena i spona (menjaju se iskljucivo u paru), homokineticke zglobove, da li menjac pusta ulje i stanje kocnica. Nemoj sa im da se igras. Ajde menjac radi dok radi,kad ne radi nema voznje, ali ovo sve ostalo mora da bude 100% ispravno.dusanbe ::A sta tačno znači ili radi taj luft u točkovima? Čuje se i neko skičanje u točkovima od skoro, sta bi to moglo biti? Paknovi nisu dobro legli ili ta ramena? Čemu uopšte ramena služe?
kalasnjikov- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 520
Datum upisa : 30.10.2010
U prvu i rikverc ti ulazi teze verovatno zato sto ti rucica ima lufta a i u elsticnom zglobu (kobri).Treca ti krci najverovatnije zbog kandze ili sinhrona ili zbog oba.
Aki91- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1117
Godina : 33
Datum upisa : 07.01.2010
Sto kaze aki, proveri to oko palice i poluge menjaca da li ima lufta, prva i rikverc idu teze jer nema sinhrona pa nece da udje tako lako... A treca bih ja rekao najvise da je propao sinhron, nije to nesto jako opasno samo treba pazljivije menjati brzinu... Sto se tice luftova u trapu, to je malo ozbiljnija stvar, pogotovo sad pred zimu, ako krenes da kocis pa ce auto da vuce u jednu stranu pa moze da se desi da se zaneses ili okrenes... To definitivno trebas da sredis i zamenis
Hvala na upozorenjima. Na menjac sam se vec navikao i necu da ga diram. Ne nervira me-menjam brzine necujno (i polako, kao vozac autobusa). Kocnice su nove, skoro radjene i odlicne su. Ali trap cu morati da proverim. Javicu sta je gosn majstor rekao.
dusanbe- OHV 663ccm 21ks
Rame obeleženo crvenom strelicom:
Običnim pajserom možeš proveriti da li su potrošeni gumeni elementi,ili je negde drugde kvar.
Običnim pajserom možeš proveriti da li su potrošeni gumeni elementi,ili je negde drugde kvar.
BaronNS- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 189
Datum upisa : 18.02.2012
Točak može dobiti lufta i u slučaju da je limarija loša,ipak ti slučajevi su relativno retki.
Dva na oko ista Yuga:
Ali pod različitim režimom vožnje:
Ovako bi trebao da izgleda nosač ramena:
I što je najveći fazon-noviji Yuger je taj koji je satrulio...
Dva na oko ista Yuga:
Ali pod različitim režimom vožnje:
Ovako bi trebao da izgleda nosač ramena:
I što je najveći fazon-noviji Yuger je taj koji je satrulio...
BaronNS- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 189
Datum upisa : 18.02.2012
Da ne otvaram novu temu interesuje me kako pajserom da utvrdim koliko su lose gumice ramena,b.stangle?Zabijem pajser i natezem,ali kako da znam da li je to luft ili se gumica savija?
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
Na ramenu kod b. stangle nemoj ni gledati, ako treba menjati, menjaj sve, te gumice su 100-200din za 4kom... I one retko kad propadnu, veca stvar su one gumice napred u nosacu b. stangle... Prvo pogledaj da li su ispucale, ako jesu, slobodno ih menjaj... Pajser nabijes i treba jako malo da dise, ako jako dise, onda ces moci b. stanglu da pomeris i levo desno, ne samo napred nazad... Tu rame gde se kaci za karoseriju, prakticno ne postoji disanje ako je ispravno... Posto je caura jako tanka
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu